Όσα πρέπει να ξέρουμε για την Αυτοάνοση Επιληψία

Η αυτοάνοση επιληψία (ΑΕ) προκαλείται από μια αλλαγή στην ανοσολογική λειτουργία του σώματος. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ΑΕ.

Αυτός ο τύπος επιληψίας συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στον νέο τρόπο ταξινόμησης της επιληψίας από το International League Against Epilepsy (ILAE). Το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύει το σώμα από ξένες ουσίες ή πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν
το σώμα. Ορισμένοι δεσμοί κυττάρων είναι σημαντικοί για την ανοσολογική απόκριση του σώματος, όπως τα μακροφάγα, τα λεμφοκύτταρα (κύτταρα Β και Τ κύτταρα) και τα αντισώματα. Προκαλείται από μια αλλαγή στην ανοσολογική λειτουργία του σώματος.
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ΑΕ.

Τα αντισώματα είναι μεγάλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά που προστατεύουν το σώμα.
Ένα αντιγόνο είναι κάτι που εισβάλλει στο σώμα, όπως ένας ιός, μια μόλυνση ή κάτι άλλο. Ένα αντίσωμα μπορεί να δει πότε ένας εισβολέας εισέρχεται στο σώμα και ενεργεί για να το σταματήσει. Τα αντισώματα που στοχεύουν τον εγκέφαλο μπορεί να είναι η αιτία της αυτοάνοσης επιληψίας.

Υπολογίζεται ότι 1 έως 7 στα 20 (5-35%) άτομα με νέες επιληπτικές κρίσεις μπορεί να έχουν αυτοάνοση αιτία.

Αυτά περιλαμβάνουν άτομα με:
– Ιστορικό άλλης αυτοάνοσης νόσου (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Graves,
θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος).
– Ιστορικό καρκίνου
– Συγγενής πρώτου βαθμού (γονέας, αδερφός ή παιδί) με αυτοάνοσο νόσημα
– Μια ξαφνική και σοβαρή έναρξη κρίσεων είναι επίσης ένα κόκκινο σημάδι ότι η επιληψία μπορεί να έχει αυτοάνοση αιτία.

Ποια είναι τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά της αυτοάνοσης επιληψίας;
– Η ΑΕ συχνά ξεκινά με επιληπτικές κρίσεις που αναπτύσσονται σε ημέρες έως εβδομάδες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να είχε μια ασθένεια με πυρετό.

– Οι κρίσεις συχνά συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα από την αρχή.

– Οι εστιακές κρίσεις είναι ο πιο κοινός τύπος κρίσεων.

– Επιληπτικές κρίσεις που επηρεάζουν τη μία πλευρά του προσώπου και του βραχίονα στην ίδια πλευρά του σώματος (που ονομάζονται βραχιονιακοί δυστονικοί σπασμοί του προσώπου (FBDS)) υποδηλώνουν έντονα αυτοάνοση επιληψία.

– Τα αντισπασμωδικά φάρμακα συνήθως δεν ελέγχουν καλά αυτές τις κρίσεις.

– Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τη μνήμη, αλλαγές προσωπικότητας και αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά (π.χ. παράνοια, κατάθλιψη ή παραισθήσεις).

Πώς γίνεται η διάγνωση της αυτοάνοσης επιληψίας;
Οι συνήθεις εξετάσεις για άτομα που πιστεύεται ότι έχουν ΑΕ περιλαμβάνουν βασικές εξετάσεις αίματος, ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και μαγνητική τομογραφία (μαγνητική τομογραφία) του εγκεφάλου.

Ποια είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της αυτοάνοσης επιληψίας;
Όταν η αυτοάνοση επιληψία διαγνωστεί έγκαιρα, η γρήγορη έναρξη της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε ελευθερία κρίσεων. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Οι όγκοι, εάν υπάρχουν, μπορούν να εντοπιστούν νωρίς και να αντιμετωπιστούν επίσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Η εύρεση μιας αυτοάνοσης αιτίας για τις Επιληπτικές κρίσεις είναι πολύ σημαντική και θα επηρεάσει τη θεραπεία της.

References
Epilepsia 2017;58:512-521.
JAMA Neurol. 2017;74:397-402.
Neurology. 2014; 82:1578-1586.
Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm. 2017 May
10;4(4):e353.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ