Διατροφικές οδηγίες για μετά το Πάσχα

Ας το παραδεχτούμε… Όλοι μας γυρνάμε από τις πασχαλινές μας διακοπές με ένα αίσθημα ενοχής ότι φάγαμε λίγο παραπάνω. Ακόμα και να προσπαθήσαμε να τηρήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες, οι περισσότεροι από σας στο γραφείο μου λέτε: έφαγα 1 γλυκό παραπάνω… ή έφαγα και 2 μπαλίτσες παγωτό… ή περίσσεψαν πολλά κουλουράκια ή τσουρεκάκια τι να έκανα;

Δεν πειράζει… Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες μέρες γυρνώντας στη καθημερινότητά μας:

– Αρχικά πρέπει να εξαφανίσεις από το σπίτι όλες τις τροφές που σε επηρεάζουν και σε κάνουν να χαλάς τη δίαιτά σου. Τα τσουρέκια και τα κουλούρια είναι οι πιο συχνοί ύποπτοι και καλό θα ήταν να τα μοιράσεις σε φίλους και γνωστούς.

– Άφθονο νερό. Ίσως, το Πάσχα να έζησες με αλκοόλ και μπόλικο αλάτι, τώρα όμως ήρθε η ώρα να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Δεν θες την κατακράτηση υγρών και το σώμα σου έχει ανάγκη από ένα καλό «καθάρισμα». Έτσι, δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για αυτό από το νερό σε μεγάλες ποσότητες (πάνω από 2 λίτρα την ημέρα). Εκτός από νερό θα σε βοηθήσει το πράσινο τσάι, η λουίζα, το γαϊδουράγκαθο (καθαρίζει το συκώτι) και το τσάι μάτσα.

– Μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο θα τρώτε από όλα τα φαγητά που τρώγατε και πριν αλλά σε μικρότερη ποσότητα και θα κερδίσετε έτσι αρκετές θερμίδες.

– Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας. Η κατακράτηση υγρών θα μειωθεί και θα νιώσετε άμεσα να «ξεφουσκώνεται».

– Καλό θα είναι να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος σε 1 φορά/βδομάδα για το κόκκινο και 1 φορά/βδομάδα για το άσπρο και να το αντικαταστήσετε με λαδερά, όσπρια και ψάρι, τρόφιμα πολύ θρεπτικά, πλούσια σε βιταμίνες και με λιγότερες θερμίδες από το κρέας.

– Προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα έτσι ώστε ο οργανισμός σου να αντισταθμίσει (και με αυτόν τον τρόπο) τις επιπλέον θερμίδες που έχεις καταναλώσει.