Η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μας. Έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία και στα επίπεδα ενέργειας.
Έχετε σκεφτεί ότι η ποιότητα του ύπνου μας… τελικά έχει επίδραση σε κάθε τομέα της ζωής μας; Ας πάρουμε, λοιπόν, σοβαρά τον ύπνο μας!
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών επιλέγουν να πάρουν «διαζύγιο ύπνου» από τους συντρόφους τους, δηλαδή να μην μοιράζονται πια το ίδιο κρεβάτι. Πρόκειται για μία τάση που κερδίζει έδαφος και αποσκοπεί στο να κοιμόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Προτεραιότητα ο καλός ύπνος
Θεωρούμε δεδομένο -παραδοσιακά- ότι αν συγκατοικούμε με τον σύντροφό μας πρέπει να κοιμόμαστε μαζί. Αυτό, ενώ πιστεύουμε ότι ωφελεί τη σχέση μας, στην πραγματικότητα κάποιες φορές μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι διαταραχές ύπνου, το διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου, η αϋπνία… μπορούν να μας αποσυντονίσουν. Γι’ αυτό καμιά φορά καλύτερα χώρια… στον ύπνο, παρά μαζί!
Lectus genialis
Στην αρχαία Ρώμη τα ζευγάρια συνήθιζαν μεν να έχουν ένα κοινό κρεβάτι που είχε συμβολική αλλά και πρακτική σημασία, όμως πολλές φορές είχαν και διαφορετικά κρεβάτια για να απολαμβάνουν περισσότερο τον ύπνο τους.
Μεσαίωνας και Αναγέννηση
Κατά τον Μεσαίωνα, οι οικονομικά ασθενείς οικογένειες μοιράζονταν συχνά ένα κρεβάτι που το τοποθετούσαν κοντά σε μια πηγή θερμότητας και οι πιο εύπορες είχαν μεμονωμένα δωμάτια, καθώς τα σπίτια τους ήταν μεγαλύτερα. Φτάνοντας στην Αναγέννηση συναντάμε πιο πολλούς ιδιωτικούς χώρους για ζευγάρια και μάλιστα αν μιλάμε για ευγενείς και βασιλείς βλέπουμε ότι τα ζευγάρια είχαν ξεχωριστά υπνοδωμάτια.
Πότε έγινε μόδα να κοιμόμαστε μαζί;
Κατά τη βικτωριανή εποχή το trend ήταν τα ζευγάρια να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Όμως αργότερα και έως τη δεκαετία του 1920, τα πράγματα άλλαξαν και έγιναν μόδα τα μονά κρεβάτια. Μάλιστα συμβόλιζαν την οικονομική ευμάρεια. Τρεις δεκαετίες αργότερα γυρνάμε πάλι στο διπλό κρεβάτι. Σε εκείνη την εποχή παρατηρούμε πως είναι απαραίτητο το κοινό δωμάτιο και το κοινό κρεβάτι. Γιατί το αντίθετο σήμαινε πως ο γάμος είχε προβλήματα ή ήταν αποτυχημένος.
Και τώρα;
Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στην ευεξία. Και ο ύπνος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευεξία μας. Έτσι, βλέπουμε ότι η τάση να χωρίζουμε τα δωμάτια και τα κρεβάτια μας επιστρέφει δυναμικά. Τώρα όμως αυτό δεν θεωρείται ένδειξη… αποτυχίας. Αντίθετα, πολλοί οδηγούνται σε αυτή τη λύση για να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης τους! Υπάρχουν φυσικά ζευγάρια που βλέπουν ότι ενισχύεται η σύνδεσή τους με το να μοιράζονται ένα κρεβάτι και αυτό λειτουργεί υπέρ της σχέσης τους. Άλλα ζευγάρια όμως προτιμούν τον ύπνο χωριστά και έχουν πολύ διαφορετικά βιολογικά ρολόγια για να συμβιβάζονται… Είναι σίγουρα ζητούμενο να μην “ενοχλεί” ο ένας σύντροφος τον ύπνο του άλλου και να κοιμούνται και οι δύο άνετα.
Ήξερες ότι…
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν πως μετά από έναν κακό ύπνο, τα ζευγάρια θα έχουν περισσότερους καβγάδες.