Γιατί αγαπάμε τα λυπητερά τραγούδια;

Έχουμε την τάση να επιλέγουμε τραγούδια που κάθε άλλο παρά χαρούμενα είναι. Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Προτιμάμε τη θλίψη από τη χαρά;

Παρατηρούμε άλλους, αλλά κι εμάς τους ίδιους συχνά να ακούμε σε επανάληψη τραγούδια γεμάτα θλίψη και πόνο. Αρχικά, ας μην έχουμε ενοχές! Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό μας κάνει καλό επειδή έχει θετική επίδραση στη διάθεση και ωφελεί την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aesthetic Education, δείχνει πως ενώ το να ακούμε λυπητερή μουσική μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε λύπη, μπορεί και να μας επηρεάσει θετικά, ενισχύοντας μάλιστα το αίσθημα σύνδεσης. Και εκεί ακριβώς έγκειται η αξία της: στη σύνδεση! Οπότε, η “θετική εμπειρία” που αποκομίζουμε από την ακρόαση τραγουδιών γεμάτων θλίψη είναι ότι συνδεόμαστε, όπως συμβαίνει και με τις στενάχωρες συζητήσεις.

Μπορεί κάποιο δικό σας πρόσωπο να σας μιλάει για κάτι δυσάρεστο που του συνέβη και εσείς να συμπάσχετε, να νιώθετε τη θλίψη του. Σε δεύτερο επίπεδο όμως μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό στη μεταξύ σας αλληλεπίδραση και ότι συνδέεστε μαζί του με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ο ρόλος των εμπειριών μας

Οι εμπειρίες μας κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά μας όταν ακούμε μουσική.
Έτσι, κάποιος μπορεί να αισθάνεται θλίψη ακούγοντας ένα συγκεκριμένο τραγούδι επειδή συνειρμικά ο νους του πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη ανάμνηση. Οι αναμνήσεις μας συνδέονται με τα συναισθήματά μας και τα τραγούδια λειτουργούν ως “αφορμές”. Σύμφωνα με τους ερευνητές,  η μουσική και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε αυτήν είναι μια εντελώς… προσωπική υπόθεση.