Γιατί πρέπει να βγαίνουμε κάθε μέρα στο φως;

Μια βόλτα στον ήλιο έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας, τη διάθεσή μας, ενώ το φως συμβάλλει και στη μακροζωία. Φυσικά δεν μιλάμε για την υπερέκθεση στον ήλιο, που είναι επικίνδυνη!

Σύμφωνα με μελέτη, γυναίκες από τη Σουηδία που είχαν παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως φάνηκε πως βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθών μελανωμάτων σε σύγκριση με όσες δεν το έκαναν.

Ωστόσο, η ηλιοφάνεια μπορεί να έχει ταυτόχρονα θεραπευτική επίδραση και τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στο φως καθημερινά βρέθηκε να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στην 20ετή μελέτη, οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως έζησαν περισσότερα χρόνια από τις υπόλοιπες, ακόμα και εκείνες που εμφάνισαν καρκίνο!

Συγκριτικά, οι γυναίκες με τη χαμηλότερη έκθεση στο ηλιακό φως, όσες περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, είχαν διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 130% μεγαλύτερος και ο κίνδυνος θανάτου από άλλες μη καρδιαγγειακές αιτίες ήταν 70% μεγαλύτερος. Οι γυναίκες με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο είχαν επίσης περίπου 40% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη. Λέμε όχι στην υπερβολική έκθεση, αλλά μια βόλτα στον ήλιο κάνει καλό!