Ντοπαμίνη και Σεροτονίνη: Οι ουσίες του ανθρωπίνου σώματος που προκαλούν χαρά!

Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστές που παίζουν ζωτικούς ρόλους στη ρύθμιση της διάθεσης, των κινήτρων και άλλων σωματικών λειτουργιών.

Η σεροτονίνη συνδέεται συχνά με τη ρύθμιση της διάθεσης, την όρεξη, τον ύπνο και τα αισθήματα ευεξίας.
Η ντοπαμίνη, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με την ευχαρίστηση, την ανταμοιβή, τα κίνητρα και την κίνηση.
Ενώ και τα δύο επηρεάζουν τη διάθεση και το συναίσθημα, οι συγκεκριμένες λειτουργίες και οι οδοί τους στον εγκέφαλο διαφέρουν σημαντικά.

Σεροτονίνη
Η σεροτονίνη μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της συμπεριφοράς, όπως τη μνήμη, την προσοχή, την ανταμοιβή και τον θυμό.
Μπορεί επίσης να έχει ρόλο στον ύπνο καθώς διεγείρει τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τον ύπνο και την εγρήγορση.

Έξω από τον εγκέφαλο, η σεροτονίνη λειτουργεί ως ορμόνη μέσα στο εντερικό νευρικό σύστημα, που βρίσκεται ειδικά στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ο ρόλος του στο εντερικό νευρικό σύστημα είναι να προάγει την υγιή πέψη, να ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και να επουλώνει πληγές, μεταξύ άλλων λειτουργιών.
Μέσα στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη παράγεται κυρίως στο εγκεφαλικό στέλεχος, μέσα σε ένα σύμπλεγμα πυρήνων που ονομάζονται πυρήνες Raphe – μια περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως περιοχή κυκλώματος για ανταμοιβές.

– Ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής
– Ρύθμιση της διάθεσης
– Συνδέεται με συναισθήματα ευτυχίας, εστίασης και
ηρεμίας
– Συμβάλλει στον ύπνο και την πέψη
– Η ανεπάρκεια συνδέεται με την ευαισθησία στον
πόνο, την επιθετικότητα, το άγχος και την κατάθλιψη.

Ντοπαμίνη
Η ντοπαμίνη είναι επίσης ένας νευροδιαβιβαστής που βρίσκεται στο ΚΝΣ, ο οποίος, όπως η σεροτονίνη, είναι ένας νευροδιαβιβαστής μονοαμίνης, που σημαίνει ότι προέρχεται από αμινοξέα. Η ντοπαμίνη είναι τόσο διεγερτικός όσο και ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής και,
ως εκ τούτου, έχει διάφορες επιδράσεις.
Η ντοπαμίνη συνδέεται κυρίως με συναισθήματα ευχαρίστησης, όπως η ικανοποίηση που μπορεί να νιώθει κάποιος από την επίτευξη ενός στόχου. Συμμετέχει επίσης σε συναισθήματα κινήτρου, ύπνου, προσοχής και μνήμης και είναι σημαντικό στην κίνηση.

– Ρύθμιση κινήτρων
– Συνδέεται με συναισθήματα ανταμοιβής, κινήτρων
και παραγωγικότητας
– Σημαντικό για κανονική κίνηση και ισορροπία
– Η ανεπάρκεια συνδέεται με την ευαισθησία στην
απώλεια μνήμης, τη χαμηλή σεξουαλική ορμή, την
κακή πέψη και την κακή γνωστική λειτουργία.

Συνεργάζονται η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη;
Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να διατηρήσουν μια χημική ισορροπία στο σώμα.
Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη έχουν αντίθετα αποτελέσματα στην όρεξη. Ενώ η σεροτονίνη την καταστέλλει, τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να τονώσουν την πείνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ σεροτονίνης και ντοπαμίνης θα μπορούσαν να παρέχουν το πλαίσιο για την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από ορισμένες συμπεριφορές που εμφανίζονται στους ανθρώπους.
Δεδομένου ότι η σεροτονίνη πιστεύεται ότι έχει λειτουργική ρύθμιση έναντι των ντοπαμινεργικών συστημάτων, οι ελλείψεις στις λειτουργίες της σεροτονίνης μπορεί να
οδηγήσουν σε υπερδραστηριότητα του συστήματος ντοπαμίνης, προάγοντας την παρορμητική συμπεριφορά.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ