Η ευρωπαϊκές πόλεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, ωστόσο δύο από αυτές είναι μεγαλύτερες και ιδιαίτερα… επείγουσες!
Τα δύο πιο βασικά ζητήματα, λοιπόν, που απασχολούν τους Ευρωπαίους είναι η κλιματική αλλαγή και η στεγαστική κρίση. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και εδώ και καιρό κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς και αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα στέγασης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ανεπαρκή στέγαση. Σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι πολίτες ζητούν επίμονα να ληφθούν μέτρα. Γίνονται διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κρίνεται αναγκαία πια η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς και ο περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα, καθώς επιβαρύνει το πρόβλημα.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Eurocities Pulse Mayors Survey δείχνει ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των δημάρχων των ευρωπαϊκών πόλεων καθιστούν σαφές πως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η πόλη τους είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στεγαστική κρίση: Αναζητώντας λύσεις…
Μπορεί να νομίζουμε ότι το πρόβλημα της οικονομικής στέγασης απασχολεί μόνο τους Έλληνες, καθώς τα ενοίκια είναι απρόσιτα για μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, ωστόσο η προσιτή στέγαση είναι ένα άλυτο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές πόλεις γενικότερα… Είναι αξιοσημείωτο πως πάνω από το ένα τρίτο των δημάρχων ανέφεραν στην έρευνα ότι η στέγαση είναι μια από τις βασικές ανησυχίες, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό το 2023 ήταν μόλις στο 15%. Είναι αξιοσημείωτο πως το στεγαστικό πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά όσους αμείβονται με χαμηλό εισόδημα. Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν έλλειψη επαρκών κατοικιών καλής κατάστασης με προσιτό ενοίκιο. Σχεδόν οι μισοί που έλαβαν μέρος στην έρευνα επιθυμούν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει χρηματοδότηση ώστε να μετριάσει το ετήσιο επενδυτικό κενό που υπολογίζεται σε 57 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσιτή στέγαση.
Τι ζητάνε οι δήμαρχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τη βελτίωση της σχέσης με την ΕΕ ζητάνε ουσιαστικά οι δήμαρχοι και περίπου το 50% θεωρούν ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της σχέσης. Ακόμη, περισσότερο από το ένα τρίτο θέλουν οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν τις τοπικές επενδύσεις ως “δρόμο” για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι δήμαρχοι αναζητούν πόρους και χρειάζονται οικονομική στήριξη προκειμένου να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα υποδομών βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμαρχοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα «πραγματικό» ταμείο για το κοινωνικό κλίμα το οποίο θα διανέμει πόρους σε τοπικό επίπεδο.