Τα πασχαλινά Λυχναράκια είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης και το έθιμο λέει πως ετοιμάζονται το Μεγάλο Σάββατο.
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο αγελάδος λιωμένο
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
• 1 αβγό
• 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• χυμό από ένα πορτοκάλι
Για τη γέμιση
• 1 κιλό φρέσκο ανθότυρο (ή μυζήθρα γλυκιά)
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
• 2 αβγά
• 1 κ.γ. κανέλα
Για το άλειμμα
• 1 αυγό λίγο χτυπημένο
• κανέλα
Πως γίνεται:
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αβγό μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα για να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι για περίπου 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ανθότυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά και την κανέλα, πιέζοντάς τα με πιρούνι για να λιώσουν καλά.
Ανοίγουμε φύλλο περίπου 3 χιλιοστών και κόβουμε με κουπάτ ή με πιατάκι του ελληνικού καφέ, δίσκους διαμέτρου 10-12 εκ. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε δίσκο και κλείνουμε το λυχναράκι τσιμπητά, ανασηκώνοντας με τα δάχτυλά μας περιμετρικά τη ζύμη για να σχηματιστούν μικρές μύτες ώστε να πάρουν τα λυχναράκια το χαρακτηριστικό σχήμα.
Αλείφουμε με αυγό όλο το λυχναράκι και τη γέμιση και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Έτοιμα τα λυχναράκια μας!