Ποια είναι τα οφέλη του ηλιακού φωτός;

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για το πόσο πολλές από τις θερμές Υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως, ότι η σωστή ισορροπία μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την ανύψωση της διάθεσης.
Το φως του ήλιου και το σκοτάδι πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών στον εγκέφαλο. Η έκθεση στο ηλιακό φως πιστεύεται ότι αυξάνει την απελευθέρωση από τον εγκέφαλο μιας ορμόνης που ονομάζεται σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη σχετίζεται με την τόνωση της διάθεσης βοηθώντας ένα άτομο να αισθάνεται ήρεμο και συγκεντρωμένο. Τη νύχτα, ο πιο σκοτεινός φωτισμός ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να παράγει μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για
ένα υγιή ύπνο.
Χωρίς αρκετή έκθεση στον ήλιο, τα επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να πέσουν. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης με εποχιακό πρότυπο (παλαιότερα γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD). Αυτή είναι μια μορφή κατάθλιψης που προκαλείται από τις μεταβαλλόμενες εποχές.
Η τόνωση της διάθεσης δεν είναι το μόνο όφελος του ηλιακού φωτός. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη λήψη μέτριων ποσοτήτων ακτίνων.

Ηλιοφάνεια και ψυχική υγεία

Το ηλιακό φως προκαλεί ειδικές περιοχές στον αμφιβληστροειδή (retina), οι οποίες πυροδοτούν την απελευθέρωση σεροτονίνης. Έτσι, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί αυτό το είδος κατάθλιψης τον χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες.

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους έχουν:
– άλλους τύπους μείζονος κατάθλιψης
– προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD)
– έγκυες με κατάθλιψη
Οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και οι κρίσεις πανικού έχουν επίσης συνδεθεί με την αλλαγή της εποχής και τη μείωση του ηλιακού φωτός.

Πρόσθετα οφέλη ηλιακής ακτινοβολίας

Χτίζοντας γερά οστά
Η βιταμίνη D που παράγεται, εν μέρει και χάρη στον ήλιο – παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία των οστών.

Πρόληψη του καρκίνου;
Αν και η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να συμβάλει σε καρκίνους του δέρματος, μια μέτρια ποσότητα ηλιακού φωτός στην πραγματικότητα έχει προληπτικά οφέλη όταν πρόκειται για καρκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ζουν σε περιοχές με λιγότερες ώρες φωτός της ημέρας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένους καρκίνους από εκείνους που ζουν όπου έχει περισσότερο ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η δράση χρειάζεται αλλά και βρίσκεται στο πεδίο ερευνών.

Επούλωση δερματικών παθήσεων;
Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην βελτίωση πολλών δερματικών παθήσεων όπως:
– ψωρίαση
– έκζεμα
– ίκτερος
– ακμή

Πρόσθετες προϋποθέσεις
Ερευνητικές μελέτες έχουν αποκαλύψει προκαταρκτικές σχέσεις μεταξύ του ηλιακού φωτός ως πιθανής θεραπείας για πολλές άλλες καταστάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:
– ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)
– συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
– φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
– θυρεοειδίτιδα
Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες προτού οι ερευνητές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ηλιακό φως μπορεί να αποτελέσει συνοδευτική με τα ανοσοτροποποιητικά της νόσου –φάρμακα , θεραπεία για αυτές και άλλες καταστάσεις.

Φως του ήλιου και μέτρο
Ενώ υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να βγεις στον ήλιο, ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να βλάψει το DNA των κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Από τη βελτίωση παθήσεων του δέρματος μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης, το ηλιακό φως έχει πολλά οφέλη.
Οι ερευνητές δεν έχουν πάντα μια ακριβή μέτρηση για το πόσο καιρό πρέπει να μείνει κάποιος έξω για να αποκομίσει τα οφέλη του ηλιακού φωτός. Αλλά ο καθορισμός μιας υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και από το πόσο άμεσες είναι οι ακτίνες του ήλιου.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ