Πώς να… χακάρεις τις ορμόνες της ευτυχίας

Έχεις ακούσει για την “κουλτούρα του επείγοντος”; Είσαι μονίμως σε εγρήγορση και σε (διά)θεση να αναλάβεις κάθε αίτημα της τελευταίας στιγμής σε όλους τους τομείς της ζωής σου;

Η “κουλτούρα του επείγοντος” είναι η ‘ασθένεια’ της εποχής μας! Σκρολάρουμε συνέχεια και ανησυχούμε μήπως δεν απαντήσαμε σε κάποιο σχόλιο στα social media, τσεκάρουμε συνεχώς τα μηνύματα και τα emails μας… η ετοιμότητά μας συγκρίνεται με των γιατρών στα επείγοντα περιστατικά. Όμως, στην πραγματικότητα πολλά από αυτά που μας επείγουν… δεν χρειάζεται να γίνουν τώρα! Άρα; Πρέπει να βγούμε από την κουλτούρα του always on γιατί μας προκαλεί πολύ άγχος.

Ήξερες ότι…
Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας “Stress in America 2023”, σχεδόν το 25% των ενηλίκων αναφέρει πως βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους μετά την πανδημία, σημειώνοντας αύξηση 19% από το 2019.

Σχεδόν οι μισοί από τη γενιά Ζ και πάνω από το 1/3 των Μillennials δηλώνουν ότι αισθάνονται αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι σχεδόν όλη την ώρα.

Όταν κάνουμε συνεχώς multitasking, επιβραδύνουμε τον εγκέφαλο και αυτό συχνά μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά μας μέχρι 40% αλλά και να προκαλέσει διαταραχές μνήμης.

Η συνεχής εγρήγορση μπορεί να συμβάλλει σε διαταραχές ύπνου, υπέρταση κ.α.

Slow down, enjoy your life!

Mερικές φορές πρέπει να πεις στον εαυτό σου “ξεκόλλα”! Αποσυνδέσου από όλα και εστίασε στα απλά, σε ό,τι θα φέρει ισορροπία, χαρά και εσωτερική γαλήνη.

Οι ενδορφίνες μειώνουν το στρες. Μπορείς να τις ενισχύσεις φυσικά μέσω της άσκησης και του διαλογισμού. Ακόμη, το σεξ αλλά και η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ενισχύουν τις ενδορφίνες και κατ΄επέκταση τη διάθεσή μας.

Ξέρεις ότι κάθε φορά που σε επαινούν ή καταφέρνεις να φτάσεις τον στόχο σου αυξάνεται η ντοπαμίνη σου; Ναι, αυξάνεται και μέσω της εργασίας αλλά όχι μόνο! Μπορείς να ανακαλύψεις δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση και κάνουν καλό στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Αυτό που πρέπει να ξέρεις για την ντοπαμίνη είναι η σχέση της με την ανταμοιβή. Δηλαδή, ακόμα και ένα like στο Instagram προσφέρει ανταμοιβή – ντοπαμίνη. Το θέμα είναι, ωστόσο, να απεξαρτηθούμε από το κυνήγι της εύκολης και γρήγορης ανταμοιβής και να κάνουμε ένα καλό upgrade.

Πάμε τώρα στη σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεσή μας. Παράγεται από την τρυπτοφάνη. Είναι ένα αμινοξύ που εισέρχεται στο σώμα μέσω της διατροφής. Οπότε είναι καλό να εντάξουμε στη διατροφή μας καλές πηγές τρυπτοφάνης, όπως οι ξηροί καρποί, τα δαμάσκηνα και οι μπανάνες. Η επαφή με τη φύση και η έκθεσή μας στον ήλιο λειτουργούν πολύ θετικά.

Η ορμόνη της αγάπης – ωκυτοκίνη, είναι τόσο σημαντική για να νιώθουμε καλά! Οι αγκαλιές, το παιχνίδι με τα κατοικίδια, το άγγιγμα αυξάνουν την ωκυτοκίνη.

Για να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί πρέπει να ενεργούμε έξυπνα και να μην παραμελούμε την ευεξία μας!