Stress braggers: Eίσαι ένας από αυτούς;

Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, το στρες είναι συχνά αναπόφευκτο. Τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα, αγχωνόμαστε, δίνουμε μια συνεχή μάχη με τον χρόνο επιδιώκοντας ταυτόχρονα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως εδώ οκ. Όλοι το έχουμε ζήσει. Σήμερα όμως θα… αναζητήσουμε αν ανάμεσά μας υπάρχουν Stress braggers!

“Πνίγομαι στη δουλειά”, “Έχω πάρα πολύ στρες”, “Δεν προλαβαίνω να πάρω ανάσα”. Κάποιες φορές οι παραπάνω φράσεις λέγονται… αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Κάτι συμβαίνει εδώ… Οι Stress braggers επιδιώκουν να καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι είναι σημαντικοί και απολύτως απαραίτητοι. Και γι’ αυτό “χρησιμοποιούν” το εργασιακό στρες που υποδηλώνει την απαιτητική εργασία τους. Στην ουσία πρόκειται για κομπασμό για το στρες και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δεν έχει καλά αποτελέσματα…

Ειδικότερα, το stress bragging είναι πιθανό να βλάψει τη σχέση σας με τους συναδέλφους σας. Η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Rodell λέει χαρακτηριστικά: «Αναρωτηθήκαμε γιατί συμπεριφέρονται έτσι πολλοί εργαζόμενοι και σκεφτήκαμε πως θέλουν να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Ανακαλύψαμε όμως ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά γυρίζει μπούμερανγκ».

Τα στάδια της μελέτης

Στο πρώτο στάδιο έλαβαν μέρος 360 ενήλικες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φανταστούν πως ένας συνάδελφός τους μόλις επέστρεψε από ένα επαγγελματικό συνέδριο και μιλούσε γι’ αυτό.

Σε κάποιο σενάριο, λοιπόν, ο συνάδελφος που γύρισε από το επαγγελματικό ταξίδι κόμπαζε για το στρες του. Σε άλλα σενάρια μιλούσε απλώς για το στρες του συνεδρίου χωρίς να υπερθεματίζει ή έλεγε ότι πέρασε καλά στο ταξίδι του.

Ζητήθηκε από τους ερευνητές να αξιολογήσουν οι εθελοντές αυτές τις συμπεριφορές. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έδιναν χαμηλότερη βαθμολογία στον συνάδελφό τους όταν αναφερόταν πολύ στο δικό του στρες. Μάλιστα φάνηκε ότι τον θεωρούσαν όχι μόνο λιγότερο συμπαθή αλλά και λιγότερο ικανό απ’ ό,τι όταν μιλούσε για το στρες του συνεδρίου ή για το πόσο καλά πέρασε. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν τον συνάδελφό τους που κόμπαζε για το στρες του. Όπως επισημαίνει η Jessica Rodell, οι εργαζόμενοι πιστεύουν πως με αυτή τη συμπεριφορά θα γίνουν πιο συμπαθείς αλλά πετυχαίνουν το αντίθετο!

Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 218 εργαζομένους και τους ρώτησαν για τους συναδέλφους τους που παριστάνουν συνέχεια τους πολυάσχολους.

Διαπίστωσαν ότι οι συνάδελφοί τους γρήγορα εξαντλούνταν από αυτού του είδους τις συμπεριφορές και δεν άντεχαν τη διαρκή γκρίνια. Ακόμη, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που διαρκώς έχουν στρες και παριστάνουν τους πολυάσχολους “μεταδίδουν” το στρες τους και σε αυτούς στους οποίους απευθύνονται, δηλαδή πολύ συχνά στους συναδέλφους τους.

Μην καυχιέσαι…

Στο ερώτημα τι ενοχλεί τελικά, η απάντηση είναι πως μας ενοχλεί η αίσθηση ότι κάποιος καυχιέται για το στρες και όχι ότι πού και πού αναφέρεται σε αυτό.

Τι είναι ο κακοήθης κομπασμός;

Όπως είπε η Jessica Rodell, το να περιφέρουμε την κούραση και το στρες μας σαν να είναι παράσημο θα γυρίσει εναντίον μας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κακοήθη κομπασμό, επειδή «δεν βλάπτει μόνον όποιον τον κάνει, αλλά και τους συναδέλφους του». Πρόσθεσε πως «οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να έχουν τον νου τους για το φαινόμενο, διότι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο ηθικό της εταιρείας». Εσείς, έχετε υποπέσει στο… αμάρτημα ή έχετε στο μυαλό σας κάποιους που είναι… δεύτερη φύση τους;

3 tips για να μειώσεις το στρες

– Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Αν δεν έχουμε ρεαλιστικούς στόχους, τότε στην υπερπροσπάθειά μας να ανταποκριθούμε θα φορτώνουμε τον εαυτό μας με στρες. Είναι σημαντικό να ορίζουμε τους στόχους μας με βάση τις δυνατότητές μας και τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

– Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης

Αντί να φορτώνεις με το στρες σου και άλλους και να τους μεταδίδεις αρνητικά συναισθήματα καθημερινά, σκέψου πως είναι προτιμότερο να βρεις τρόπους που θα σε αποφορτίζουν, όπως είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα.

– Κράτησε το θετικό!

Αν συνέχεια επιλέγεις να κρατάς τα αρνητικά, τότε βλάπτεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Δες το… εντελώς αλλιώς. Εστίασε σε ό,τι θετικό υπάρχει και διατήρησε θετική στάση απέναντι στα γεγονότα.