To Διαδίκτυο φέρνει ευτυχία!

Έχουμε μιλήσει αρκετά για τις αρνητικές συνέπειες του Διαδικτύου. Ήρθε η ώρα να πούμε, λοιπόν, ότι το Διαδίκτυο μας φέρνει ευεξία και αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης!

Γνωρίζαμε φυσικά ότι η χρήση του Διαδικτύου διευκολύνει την εργασία και την καθημερινότητά μας, καθώς και ότι μας φέρνει κοντά χάρη στην εύκολη επικοινωνία. Όμως ερευνητές, μετά από ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα από 15 έως 99 ετών σε 168 χώρες, συμπέραναν ότι το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν για όλους όσοι είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλότερα κατά 8,5% επίπεδα συγκριτικά με όσους δεν είχαν πρόσβαση. Επίσης, το ίδιο ίσχυε και για τις θετικές εμπειρίες που βίωναν στην καθημερινότητά τους.

Μείνετε συνδεδεμένοι, μείνετε ευτυχισμένοι!
Είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με τους ερευνητές το 84,9% των συσχετισμών μεταξύ της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο και της ευημερίας ήταν θετικές! Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ενεργά το διαδίκτυο είχαν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ευημερίας από όσους δεν το έκαναν. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής Μάτι Βουόρε “Με έκπληξη βρήκαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ ευημερίας και χρήσης του διαδικτύου στην πλειονότητα των χιλιάδων μοντέλων που χρησιμοποιήσαμε για την ανάλυσή μας. Αναρωτιέται μάλιστα  “αν θα έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους”.

Διακύμανση ανά φύλο και ηλικία
Η ευημερία μετρήθηκε σύμφωνα με δείκτες, όπως η ικανοποίηση από τη ζωή, η κοινωνική ευημερία και η σωματική ευεξία, ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τη συνολική υγεία, το εισόδημα και την εκπαίδευση.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποια διακύμανση ανά φύλο και ηλικία. Ειδικότερα, για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών, το 4,9% των συσχετίσεων ήταν αρνητικές.

info
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technology, Mind and Behavior της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.