Ανοσοποιητικό Σύστημα και εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει αλλάξει το τοπίο για ζευγάρια που παλεύουν με τη στειρότητα. Παρέχει ελπίδα και τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας σε πολλά άτομα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν. Ωστόσο, η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί μερικές φορές να παρεμποδιστεί από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Η κατανόηση αυτής της σύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που υποβάλλονται σε
εξωσωματική γονιμοποίηση και τους υπεύθυνους ιατρούς που ειδικεύονται στο αντικείμενο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένα ισορροπημένο και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
είναι απαραίτητο για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, αλλά ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις στη σύλληψη.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβή
παθογόνα και ξένες ουσίες.

Πώς επηρεάζουν οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος τη γονιμότητα;

Η ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ αποτελεί μία διαταραχή του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα είναι καταστάσεις κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς, θεωρώντας τα ξένα ή μη φυσιολογικά. Αντί να επιτίθεται σε
επικίνδυνα ξένα σώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς
παράγοντας αντισώματα εναντίον τους.
Μια αυτοάνοση πάθηση μπορεί να είναι μια κύρια αιτία υπογονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στη σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος για την καλή λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων.

Η ύπαρξη μιας αυτοάνοσης νόσου (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή διαβήτης τύπου Ι) αυξάνει τις πιθανότητές Yπογονιμότητας:

– Νόσος του θυρεοειδούς.
– Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών.
– Σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων
(APLAS).
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
– Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
– Αντισώματα κατά του σπέρματος.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις ωοθήκες, μειώνοντας το απόθεμα των
ωοθηκών ή τον αριθμό των ωαρίων που απομένουν στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση και στειρότητα.

Όσον αφορά την εμφύτευση εμβρύων, οι γυναίκες μερικές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το έμβρυο θεωρείται αρχικά ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν λειτουργεί σε φυσιολογικές συνθήκες. Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, ωστόσο, αρχίζει να προστατεύει το έμβρυο από την επίθεση από άλλα ξένα σώματα αργότερα. Μεταξύ των γυναικών με αυτοάνοσα νοσήματα, αυτό δεν συμβαίνει. Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στο έμβρυο αφού αδυνατεί να το αναγνωρίσει, κάτι που συχνά οδηγεί σε αποβολές.

Η σημασία ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος στην εγκυμοσύνη

Ένα ισχυρό, ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας στην εγκυμοσύνη,
καθώς βοηθά τη μήτρα να αποδεχτεί και να θρέψει το έμβρυο. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση ορισμένων αιμοφόρων αγγείων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του πλακούντα για τη διευκόλυνση της υγιούς ανάπτυξης του μωρού σας.
Εκτός από την αύξηση του κινδύνου για μόλυνση και ασθένεια, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Ο έλεγχος για πιθανή ύπαρξη ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑΣ ή ακόμη και ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ –ακόμη
και σε λανθάνουσα μορφή, είναι άκρως απαραίτητη –είτε υπάρχει Υπογονιμότητα με φυσιολογική προσπάθεια, είτε αποτυχία επανειλημμένων εξωσωματικών.

Η χρήση ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ασφαλή και αποτελεσματικά – για εγκυμοσύνη είναι διαθέσιμα.
Η συνεργασία του Γυναικολόγου με τον Ρευματολόγο – που ειδικεύεται στο αντικείμενο –
είναι επιβεβλημένη!!
Τέλος, το ανοσοποιητικό σύστημα και η εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν μια περίπλοκη
σχέση που μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας. Η κατανόηση αυτής της σύνδεσης και η εφαρμογή κατάλληλων παρεμβάσεων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες
επιτυχούς εμφύτευσης – να κάνουν οικογένεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για γονεϊκότητα μένοντας ενημερωμένοι και συνεργαζόμενοι στενά με τους ειδικούς ιατρούς.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ