Επηρεάζει η θερμοκρασία την ψυχική μας υγεία;

Θέλουμε να ανοίξει ο καιρός, να μην έχει συννεφιά και να χαιρόμαστε τις ηλιόλουστες μέρες. Ο καλός καιρός μας φτιάχνει τη διάθεση. Τι γίνεται όμως όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα; Μήπως δεν μας αρέσει και τόσο;

Τώρα που βρισκόμαστε πια στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και ήδη βιώσαμε κάποιες αρκετά ζεστές μέρες, κάποιοι άρχισαν να νοσταλγούν τις κρύες μέρες του χειμώνα! Τι μας συμβαίνει τελικά; Μια νέα έρευνα εξετάζει τις εναλλαγές της διάθεσης μας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ…

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση του καύσωνα και της ψυχικής υγείας, έχοντας ως δεδομένο ότι έχει παρατηρηθεί το εξής: τις ημέρες που η ζέστη είναι έντονη, τείνουμε να έχουμε εναλλαγές στη διάθεση μας. Ακόμη, παρατηρείται δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων και του ύπνου μας.

Πώς μας επηρεάζει ο καύσωνας

Έχετε παρατηρήσει πως όταν έχει καύσωνα η διάθεση παρουσιάζει αρκετές εναλλαγές; Μπορεί να νιώθουμε πιο ευέξαπτοι και να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό ή ακόμα και να έχουμε περισσότερο άγχος. Επιπλέον, είναι πιθανό όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα, να έχουμε προβλήματα συγκέντρωσης. Αν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να εστιάσετε την προσοχή σας στην εργασία που έχετε, ίσως φταίει η ζέστη! Κάτι που ίσως ήδη έχετε παρατηρήσει είναι ότι όσο η ζέστη αυξάνεται τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμάστε καλά και να απολαμβάνετε τον ύπνο σας. Με τη ζέστη μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και οι διαταραχές ύπνου. Αυτό βέβαια έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος συνεπάγεται μειωμένη απόδοση και παραγωγικότητα, κακή διάθεση κ.α. Κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι ότι οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιβαρύνουν τις ψυχικές διαταραχές.

Έχει κι άλλα; Ναι! Η πολλή ζέστη φέρνει συχνά και συναισθηματική φόρτιση. Δεν μας είναι εύκολο να διατηρούμε τον εαυτό μας σε μια ήρεμη κατάσταση, αντίθετα βιώνουμε ανησυχία και στρες. Είναι όμως πιθανό να εμφανίσουμε και σωματικά συμπτώματα: κόπωση, ναυτία, πονοκεφάλους, ζαλάδα κ.α.

Tips για καλή διάθεση

Μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να απολαμβάνουμε τη μέρα και να είμαστε παραγωγικοί, ακόμα και τις μέρες που η ζέστη γίνεται αφόρητη.

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να διατηρούμαστε πάντα καλά ενυδατωμένοι! Είναι γνωστό ότι η αφυδάτωση επιβαρύνει το άγχος και τη νευρικότητα. Γενικότερα δεν ευνοεί την καλή διάθεση. Οπότε, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχός μας. Εννοείται πως αν ιδρώνουμε συχνά πρέπει να πίνουμε νερό, να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε.

Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε έξω στον ήλιο τις “επικίνδυνες” ώρες, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές. Ένα δροσερό μέρος επιβάλλεται για να είμαστε ασφαλείς. Αν πρέπει να βρισκόμαστε έξω, αναζητούμε τη σκιά και εξοπλιζόμαστε με καπέλο, γυαλιά και ανοιχτόχρωμα άνετα ρούχα. Φυσικά και πάντα βάζουμε αντηλιακό. Γενικότερα όμως τις πολύ ζεστές μέρες, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, προτιμάμε τα άνετα ρούχα και όχι τα πολύ στενά. Επίσης, αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα.

Λέμε ναι στα διαλείμματα! Μη σκεφτείτε για να τελειώνετε πιο γρήγορα μια εργασία σας, να στερηθείτε το διάλειμμα. Είναι μια λάθος τακτική! Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, επιβάλλεται να κάνουμε συχνές παύσεις. Τέλος, τα ελαφριά γεύματα μας βοηθούν τις πολύ ζεστές μέρες. Προτιμάμε σαλάτες και φρούτα, τρώμε υγιεινά και ασκούμαστε χωρίς να εξαντλούμαστε.