Σε λίγο θα αποχαιρετήσουμε τον Ιούνιο και θα μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Και ο νους μας ταξιδεύει όλο και πιο συχνά…
Έχετε σκεφτεί πώς επηρεαζόμαστε κάθε φορά που το μυαλό μας περιπλανιέται; Μπορεί να είμαστε στο σπίτι ή στη δουλειά μας και το μυαλό μας να… αποφασίσει να αποδράσει ξαφνικά. Αυτές οι “αποδράσεις” μας επηρεάζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Δεν μας κάνουν όλα τα ταξίδια του μυαλού να νιώθουμε καλά. Γιατί ακόμα κι αν αυτό που σκεφτόμαστε – ονειρευόμαστε είναι ευχάριστο, όταν ερχόμαστε – μετά από λίγο – σε επαφή με την πραγματικότητα, η αντίθεση ενδέχεται να μας στενοχωρήσει και να μας χαλάσει τη διάθεση. Όταν αφαιρούμαστε και ταξιδεύουμε νοερά συχνά μέσα στη μέρα, μειώνεται η απόδοσή μας και χάνεται η συγκέντρωση σε ό,τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν όμως και φορές που η αποσύνδεση και η φυγή φαντάζει λύση ανάγκης, όταν κάποιος/ κάτι που συμβαίνει είναι για μας ενοχλητικό και αφόρητο.
Η επιστήμη έχει ασχοληθεί με τα ταξίδια του μυαλού και σε πρόσφατη μετα – ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin αποκαλύφθηκε μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της περιπλάνησης του νου και της συναισθηματικής ευεξίας. Όπως λένε οι ερευνητές κατά μέσο όρο τα ταξίδια του νου μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα. Αφού εξέτασαν δεδομένα προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών όπου είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 23.000 άτομα, όπως επίσης πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της περιπλάνησης του νου και της συναισθηματικής ευεξίας, κατέληξαν στο ότι βασικό ρόλο παίζει το συναισθηματικό περιεχόμενο των σκέψεων που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του νου. Ειδικότερα, όταν οι αυθόρμητες σκέψεις ήταν αρνητικές, η επίδραση ήταν αρνητική. Όταν όμως το περιεχόμενο των σκέψεων ήταν θετικό, η επίδραση στη συναισθηματική ευημερία ήταν επίσης θετική. Επιπλέον, ο ρόλος της πρόθεσης είναι πολύ σημαντικός: Όταν ακούσια περιπλανιέται το μυαλό μας, τότε η επίδραση δεν είναι τόσο θετική σε σύγκριση με το να ταξιδεύει το μυαλό μας σκόπιμα, επειδή για παράδειγμα θέλουμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Συμπέρασμα; Είναι προτιμότερο να ταξιδεύουμε σκόπιμα και να μην αφήνουμε τα ταξίδια του μυαλού μας στην τύχη!