… Η απάντηση είναι ναι, αρκετοί Έλληνες φοβούνται την ΑΙ, και συγκεκριμένα ο φόβος τους επικεντρώνεται στην εργασία: 1 στους 4 φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2030.
Αυτό το ποσοστό δεν είναι μικρό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που έχει υιοθετήσει πολλές σχετικές τεχνολογίες στον χώρο εργασίας. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι υστερεί συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο φόβος αυτός τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των 11 κρατών-μελών που συμμετείχαν στην έρευνα δεξιοτήτων γύρω από την ΤΝ του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Τα συμπεράσματα που ήρθαν στο φως από την έρευνα του Cedefop είναι εντυπωσιακά: Οι μισοί ερωτηθέντες στη χώρα μας θεωρούν ότι είναι «σχετικά» ή «πολύ απίθανο» η εταιρεία ή ο οργανισμός τους να χρησιμοποιήσει την ΤΝ προς όφελος των εργαζόμενων. Το 42% θεωρεί πως είναι «σχετικά» ή «πολύ απίθανο» να τους προσφέρει η εταιρεία ή ο οργανισμός όπου εργάζονται ευκαιρίες κατάρτισης, ώστε να ανταπεξέλθουν στη χρήση ΤΝ. Ακόμη, περισσότεροι από έξι στους δέκα πιστεύουν ότι είναι σχετικά ή πολύ απίθανο να λάβει υπόψη η εταιρεία ή οργανισμός τους τις απόψεις των εργαζόμενων, όταν καταλήγει σε αποφάσεις σχετικές με τη ΤΝ. Επιπρόσθετα, πάνω από τέσσερις στους δέκα εκτιμούν πως είναι σχετικά ή πολύ πιθανό ο εργοδότης τους να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να τους αντικαταστήσει!
Ήξερες ότι…
Το 21% των εργαζομένων στη χώρα μας λένε ότι χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ στον εργασιακό τους χώρο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Γαλλία) πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων αξιοποιούν την ΤΝ.
info
H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024 και κατέγραψε τις απόψεις 5.342 εργαζομένων, ηλικίας 16 έως 64 ετών, σε 11 κράτη-μέλη της ΕΕ.