H AI και το παγκόσμιο βασικό εισόδημα

Ζούμε πια στην εποχή της ΑΙ. Όλα αλλάζουν σταδιακά και στο τραπέζι πέφτουν όλο και περισσότεροι προβληματισμοί για το μέλλον της εργασίας.

Ας αναλογιστούμε απλώς αυτό: Περίπου το 60% των θέσεων εργασίας στην ΕΕ είναι δυνητικά εκτεθειμένες λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο αντίκτυπος της ΑΙ θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εργαζόμενους με μεγαλύτερες δεξιότητες, ενώ παλιότερα οι αυτοματισμοί επηρέαζαν κυρίως τους εργαζόμενους χαμηλών προσόντων. Από τη μία η ΑΙ εκτιμάται πως θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα επηρεάσει θετικά τα εισοδήματα κάποιων εργαζομένων, από την άλλη όμως είναι πιθανό να επιφέρει αισθητή μείωση των εισοδημάτων για άλλους.

Η ΑΙ έχει τη δύναμη να αυξήσει την παραγωγικότητα! Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που θεωρούνται “ευάλωτοι”,  μπορεί να καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση τα εισοδήματά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Τι θα γίνει όμως με τους υπόλοιπους; Η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και αυτό σημαίνει ότι οι ανισότητες αναφορικά με τα εισοδήματα θα αυξηθούν.

Τι είναι το παγκόσμιο βασικό εισόδημα;

Ο… νονός της Τεχνητής Νοσημοσύνης, Geoffrey Hinton, κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόβλεψη για τις εξελίξεις που θα έχουμε λόγω της ΑΙ. Με δεδομένο ότι η generative AI, δηλαδή η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε μία 10ετία (Digital Economy Outlook) πολλοί διερωτώνται αν θα προλάβουμε τις εξελίξεις! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΑΙ σίγουρα θα αντικαταστήσει τους πολλούς εργαζόμενους, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών ίσως πρέπει να καθιερώσουν ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα, για τους πολίτες ανεξαρτήτως από το αν εργάζονται ή όχι…
Σύμφωνα με τον Hinton, μπορεί τόσο η παραγωγικότητα όσο και ο πλούτος να σημειώσουν αύξηση, όμως δεν θα υπάρξει σωστή “κατανομή”, με αποτέλεσμα η όξυνση των ανισοτήτων να προκαλέσει κοινωνική κρίση. Έτσι, θεωρεί πως μια λύση που θα μας προστατεύσει από την κρίση είναι η δημιουργία παγκόσμιου βασικού εισοδήματος. Όπως επισημαίνει μάλιστα άνθρωποι από την Downing Street απευθύνθηκαν σε εκείνον για να τους συμβουλεύσει και υπογράμμισε πως “το καθολικό βασικό εισόδημα θα ήταν μια καλή ιδέα”.

Η ΑΙ θα αναλάβει τα πάντα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Geoffrey Hinton, μέσα στα επόμενα 5 με 20 χρόνια από τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πως η AI θα αναλάβει τα πάντα… Ο ίδιος εγκατέλειψε την Google για να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται με μεγαλύτερη ελευθερία για τους κινδύνους από την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ποιος είναι ο νονός της ΑΙ

Ο δρ Geoffrey Hinton είναι Βρετανο-Καναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών. Η έρευνά του για τα νευρωνικά δίκτυα ήταν εκείνη που άνοιξε τον δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα AI, όπως το ChatGPT. Τα νευρωνικά δίκτυα στην AI είναι συστήματα τα οποία έχουν ομοιότητες με τον ανθρώπινο εγκέφαλο αναφορικά με το πώς μαθαίνουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες.