Say yes… σε μια διατροφή #planetfriendly!
Έχετε ακούσει για το Planetary Health Diet; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που “σκέφτεται” τον πλανήτη. Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν και το μέλλον του πλανήτη. Πάμε να μάθουμε περισσότερα…
Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 206.404 ανθρώπων, όσοι ακολουθούσαν διατροφή που ήταν πιο κοντά στη δίαιτα PHD είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η δίαιτα PHD περιλαμβάνει περισσότερα φυτικά προϊόντα και λιγότερα ζωικά και επεξεργασμένα.
Η δίαιτα PHD σκέφτεται τον πλανήτη, καθώς φάνηκε ότι είχε…
29% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
21% χαμηλότερη ανάγκη σε λιπάσματα
και 51% χαμηλότερη χρήση καλλιεργήσιμης γης.
Πώς αλλάζοντας τη διατροφή μας επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή
Είναι πολλά που επηρεάζουν τον πλανήτη σε σχέση με τη διατροφή που μπορεί να μην τα έχουμε αναλογιστεί… Οι επιλογές μας σε σχέση τόσο με την παραγωγή όσο και με την κατανάλωση μπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, ενώ έχουν επίδραση ακόμα και σε μελλοντικές πανδημίες! Είναι, λοιπόν, όχι απλώς καλό αλλά αναγκαίο να σκεφτόμαστε διπλά ποιες είναι οι καλές διατροφικές επιλογές. Έκθεση της WWF δείχνει ότι μια planet friendly διατροφή θα μπορούσε να μειώσει σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τουλάχιστον 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχουν σχέση με την τροφή, την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη χρήση γης για καλλιέργεια κατά 41% και τους πρόωρους θανάτους κατά τουλάχιστον 20%.
Τι είναι “υγιεινό” για τον πλανήτη;
Ουσιαστικά τα πράγματα είναι απλά: ό,τι είναι υγιεινό για την πλανήτη, είναι και για τους ανθρώπους. Τι κάνουμε στην πράξη; Επιλέγουμε τροφές που ξέρουμε ότι έχουν παραχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ακόμη, προτιμάμε να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές τροφές και δίνουμε έμφαση στις φυτικές παρά στις ζωικές πρωτεΐνες. Επιλέγουμε με σύνεση όχι μόνο τι καταναλώνουμε αλλά και πόσο! Η υπερβολή δεν ωφελεί ούτε την υγεία μας ούτε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Ήξερες ότι…
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health αποκαλύπτει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια π.χ. σαρδέλες, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και θα απέτρεπε 750.000 θανάτους που προκαλούνται από ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα μικρά ψάρια έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλη ζωική πηγή τροφής.
Say Yes στα θαλασσινά!
Η κατανάλωση θαλασσινών είναι ωφέλιμη για έναν λόγο που δεν γνωρίζουν πολλοί: προλαμβάνουν τα μη μεταδοτικά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Η προτίμηση στα μικρά ψάρια αντί για το κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και για το μέλλον της Γης.