Πώς συνδέεται ο ύπνος με τη μοναξιά

Γνωρίζατε ότι ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσει τη μοναξιά;

Η καλή ποιότητα ύπνου επηρεάζει θετικά την ψυχολογία μας και μειώνει τη συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2024, η καλύτερη ποιότητα ύπνου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς σε όλες τις ηλικίες και η σύνδεση είναι ισχυρότερη για τους νεότερους ενήλικες.

Ο ερευνητής Δρ. Joseph Dzierzewski, αντιπρόεδρος έρευνας στο National Sleep Foundation, προειδοποιεί ότι η μοναξιά αποτελεί μια επείγουσα κρίση δημόσιας υγείας και είναι επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να την κατανοήσουν σε βάθος και να την αντιμετωπίσουν. Υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Υγεία και παραγωγικότητα

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία, και οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στην καλή υγεία, ενώ μας κάνει πιο παραγωγικούς και αποδοτικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν κοιμόμαστε καλά, έχουμε καλή διάθεση και είμαστε σε εγρήγορση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.297 ενήλικες. Μέση ηλικία ήταν τα 44 έτη και το 51% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Όλοι όσοι έλαβαν μέρος συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την ποιότητα του ύπνου και μια κλίμακα μοναξιάς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση της μοναξιάς θα πρέπει να εστιάζουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Είναι σημαντικό να αποκτήσουν όλοι καλές συνήθειες ύπνου.

Παρόλο που η σύνδεση ανάμεσα στα μειωμένα επίπεδα μοναξιάς και τον ποιοτικότερο ύπνο ήταν πιο ισχυρή για τους νεότερους ενήλικες, δεν ξέρουμε ακόμα πού οφείλεται αυτό.

Tips για ποιοτικό ύπνο

– Είναι σημαντικό να έχουμε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να φροντίζουμε να το τηρούμε!

– Δεν καταναλώνουμε γεύματα αμέσως πριν τον ύπνο. Δεν βοηθάει να κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι.

– Προτιμάμε ελαφριά γεύματα το βράδυ και αποφεύγουμε το αλκοόλ.

– Αποφεύγουμε την καφεΐνη κάποιες ώρες πριν τον ύπνο.

– Δεν ωφελεί να πηγαίνουμε για ύπνο με άδειο στομάχι. Η πείνα δεν θα μας βοηθήσει να έχουμε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο.

– Αποφεύγουμε τις οθόνες πριν πάμε για ύπνο. Δεν είναι βοηθητικό να έχουμε το κινητό ή το τάμπλετ μας στο κρεβάτι και να σκρολάρουμε λίγο πριν κοιμηθούμε.

– Φροντίζουμε ώστε το υπνοδωμάτιο να είναι ένα ήσυχο μέρος που μας ηρεμεί. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή (18,3 βαθμοί Κελσίου).