Πόσο καλά λειτουργεί το GPS του εγκεφάλου σου;

Δυσκολεύεστε να βρείτε τον προσανατολισμό σας ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε GPS; Κάπου χάνεστε στη διαδρομή, ενώ είστε σίγουροι πως πηγαίνετε σωστά; Δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς οι άλλοι βρίσκουν πάντα τον δρόμο και είναι στην ώρα τους, ενώ εσείς όχι; Έχετε ακούσει για τη γεωγραφική δυσλεξία; Αν όχι, ήρθε η ώρα!

Μην αγχώνεστε! Είμαστε πολλοί και λύση θα βρεθεί! Γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μπορεί η εμπειρία και η εξάσκηση να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων πλοήγησης.

Πώς λειτουργεί το GPS του εγκεφάλου μας

Αν ασχολούμαστε πολύ με δραστηριότητες που θέτουν σε έντονη λειτουργία τη χωρική αντίληψη, όπως είναι η πεζοπορία και κάποια videogames, έχουμε συνήθως καλύτερες δεξιότητες κατεύθυνσης. Από την άλλη, αν βασιζόμαστε στο GPS και γενικότερα δεν προσπαθούμε καθόλου να αναπτύξουμε ικανότητες πλοήγησης, πολύ απλά χανόμαστε… Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου σχετίζεται με τη χωρική πλοήγηση. Όταν εμπλέκουμε τον ιππόκαμπο με την πλοήγηση σε νέα περιβάλλοντα, εκπαιδεύουμε το GPS του εγκεφάλου μας! Έτσι, σταδιακά αποκτούμε καλύτερες δεξιότητες κατεύθυνσης. Από την άλλη πλευρά, αν βασιζόμαστε μόνο στο GPS, ο ιππόκαμπος δεν ενεργοποιείται, δεν εκπαιδεύεται!

Tips για να μη χανόμαστε!

– Τα videogames μας βοηθούν πολύ! Μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη χωρική αντίληψη όσο και τις δεξιότητες πλοήγησης.

– Εξασκηθείτε! Όταν πηγαίνετε σε άγνωστες περιοχές προσπαθήστε να προσανατολιστείτε με τη βοήθεια χάρτη κ.α. Μπορείτε να ξεκινήσετε από ένα γνωστό σας μέρος και να απομακρύνεστε προσπαθώντας να κατανοήσετε ποια είναι η σωστή διαδρομή. Μη φοβάστε το άγνωστο! Σταδιακά θα μάθετε πώς να κινείστε όταν δεν ξέρετε μια περιοχή χωρίς να πανικοβάλλεστε. Είναι πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιείτε κάποια ορόσημα που συναντάτε ώστε να έχετε κάποια “σημάδια” που σας δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Ed Stafford είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να περπατήσει ολόκληρο το μήκος του Αμαζόνιου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες. Περπατούσε για δύο χρόνια μέχρι να τα καταφέρει! Από το 2008 μέχρι και το 2010 βρισκόταν μέσα στον Αμαζόνιο μαζί με τον οδηγό του Gadiel “Cho” Sánchez Rivera.

Οι συμβουλές του είναι: Αρχικά λέει να διώξουμε οπωσδήποτε τον πανικό! Η ηρεμία είναι ο σύμμαχός μας όταν χανόμαστε. Προτείνει να πάμε 100 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση για να συλλέξουμε στοιχεία πριν αποφασίσουμε προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούμε. Για να μην αγχωνόμαστε μας προτρέπει να δούμε την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι!