Slow living: Από το FOMO στο JOMO!

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά το slow living, τώρα που οι ρυθμοί ίσως μπορούν να χαλαρώσουν λίγο πιο εύκολα;

Το σύνθημα είναι τώρα “κόψε ταχύτητα και απόλαυσε”! Έχεις σκεφτεί πώς θα καταφέρεις να απολαύσεις τις στιγμές της ζωής σου όταν συνέχεια βιάζεσαι και είσαι μόνιμα απασχολημένος/η με δουλειές και προβλήματα; Κάθε μέρα χάνουμε στιγμές. Έχουμε μιλήσει για το FOMO (Fear of Missing Out). Aυτός ο φόβος μην χάσεις όλα όσα συμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λες και αν σου ξεφύγει κάτι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, πρέπει να καταπολεμηθεί. Ας το πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω με ένα ενδιαφέρον challenge: να αντικαταστήσουμε το FOMO με το JOMO (Joy of Missing Out).

Aντέχεις το JOMO;

Το JOMO είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση για όσους έχουν συνηθίσει στο multitasking και είναι πάντα alert! Πώς γίνεται, λοιπόν, να είμαστε χαρούμενοι που χάνουμε πράγματα και μάλιστα να το επιδιώκουμε; Υπάρχουν κάποιες λέξεις – κλειδιά εδώ: προτεραιότητες, επιθυμίες, αποφασιστικότητα. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να λέμε “όχι”. Να σκεφτούμε τι θέλουμε και τι όχι, τι μας ευχαριστεί και τι μας ωφελεί. Αν πολλά από όσα τρέχουμε να μη χάσουμε δεν μας προσφέρουν τίποτα, τότε τελικά βγαίνουμε χαμένοι… απλώς δεν το συνειδητοποιούμε…

Tip

To πρόγραμμα και η to do list δεν χρειάζεται πάντα να είναι φορτωμένα για να υπάρχει ικανοποίηση και αποτελεσματικότητα. Είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στην ουσία και σε όσα είναι σημαντικά – όχι σε όλα!

Το no 1 προσόν που ενισχύει την υγεία μας

Υπάρχει ένα προσόν που μας βοηθάει σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας. Χάρη σε αυτό μπορούμε να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα, να αντιμετωπίζουμε το άγχος της καθημερινότητας και να είμαστε πιο υγιείς…

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το χιούμορ μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τη δική μας υγεία αλλά και του γιατρού μας. Διαπιστώθηκε κάτι πολύ ενδιαφέρον: δεν λειτουργούν όλοι οι τύποι χιούμορ καλά στις διάφορες περιστάσεις.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Martin Luther University Halle-Wittenberg και το Institute for Vocational Education and Training κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί που είχαν πιο “χαλαρή” αίσθηση του χιούμορ, έκαναν και απολάμβαναν απλά αστεία, φαίνονται πιο χαρούμενοι αλλά και σίγουροι για τη δουλειά τους. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τον σαρκασμό παρατηρήθηκε ότι ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένοι και όχι τόσο σίγουροι για τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο σαρκασμός γενικά δεν βοηθάει ιδιαίτερα, οπότε καλό είναι να μην καταφεύγουμε εύκολα σ’ αυτόν. Το ακραίο χιούμορ, η ειρωνεία και ο σαρκασμός είναι “επικίνδυνα”, γιατί ενδέχεται να μας απομακρύνουν από συναδέλφους και άτομα του περιβάλλοντός μας. Επιπρόσθετα, είναι πιθανό να οδηγήσουν ακόμα και σε έλλειψη κινήτρων.
Αντίθετα, από τη μελέτη φάνηκε ότι το ήπιο χιούμορ βοηθάει στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων.