Θα γίνουν τα σπίτια μας γιγάντιες μπαταρίες;

Aλλάζει το ενεργειακό τοπίο; Μπορεί να παραχθεί ενέργεια από τσιμέντο; Όσο οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους “διάσωσης” του πλανήτη, οι πρωτοποριακές ιδέες τους μας εντυπωσιάζουν.

Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τύπο σκυροδέματος, που θα μπορούσε να μετατρέψει τα σπίτια και τους δρόμους σε τεράστιες μπαταρίες! Συνδύασαν την αιθάλη με ένα μείγμα νερού και τσιμέντου. Αυτό που προέκυψε είναι ένα δομικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπερπυκνωτής.

Υπερπυκνωτές vs Μπαταρίες

Οι υπερπυκνωτές μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια, ωστόσο φορτίζονται και αποφορτίζονται ταχύτερα από μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Επιπρόσθετα, οι υπερπυκνωτές έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης συγκριτικά με τις μπαταρίες. Από την άλλη, επειδή απελευθερώνουν γρήγορα την ισχύ που αποθηκεύουν, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για κινητά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς εκεί είναι απαραίτητη η σταθερή παροχή ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο επικεφαλής του έργου, Δρ. Ντέιμιαν Στεφανιούκ επισημαίνει ωστόσο ότι οι υπερπυκνωτές άνθρακα-τσιμέντου θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες για την απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τον άνθρακα.

Δρόμοι που αποθηκεύουν ενέργεια…

Οι δρόμοι του μέλλοντος θα μπορούσαν να αποθηκεύουν ενέργεια! Αν χρησιμοποιηθεί το νέο είδος τσιμέντου για την κατασκευή δρόμων, φανταστείτε πόσο μεγάλες ποσότητες ενέργειας θα αποθηκεύονταν!

Κτίρια… αποθήκες ενέργειας!

Εκτός από τους δρόμους, και τα κτίρια μπορούν να λειτουργήσουν ως αποθήκες ενέργειας, εφόσον χρησιμοποιηθεί το “νέο” τσιμέντο. Ειδικότερα, με τη συμβολή φωτοβολταϊκών πάνελ, τα κτίρια θα λειτουργούσαν και ως συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τώρα ο υπερπυκνωτής σκυροδέματος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει περίπου 300 βατώρες ανά κυβικό μέτρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί η ισχύς να φαίνεται μικρή συγκριτικά με τις συμβατικές μπαταρίες, ωστόσο “μια βάση 30-40 κυβικών μέτρων σκυροδέματος θα μπορούσε να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας”.

Τώρα στόχος των ερευνητών είναι να κατασκευάσουν μεγαλύτερες εκδόσεις του υπερπυκνωτή, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης 45 κυβικών μέτρων που θα αποθηκεύει περίπου 10 kWh ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός σπιτιού για μια ημέρα.

Η πρώτη “πράσινη” πολυκατοικία στην Ελλάδα

Το Τhe Tavros Project, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, θα έχει σταθερή θερμοκρασία από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο, σχετική υγρασία 35-55% και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα διατηρείται κάτω από 1000 ppm. Με καίριες παρεμβάσεις μόνωσης και αερισμού και χάρη στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτίριο μπορεί να μετατραπεί σε παθητικό και να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

Μία εργατική πολυκατοικία επί της οδού Πειραιώς, λοιπόν, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, το κόστος των παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κτίριο ήταν 362,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η πολυκατοικία, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, θα μετατραπεί σε Παθητικό Κτίριο. Χάρη στα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα καλύπτει το 200% των αναγκών της σε ρεύμα και θα δίνει το πλεόνασμα στη διπλανή πολυκατοικία.