Τι σχέση έχει το ζώδιό μας με την ευημερία μας;

Πιστεύετε ότι το ζώδιό μας επηρεάζει την ευημερία μας; Μια πρόσφατη μελέτη είχε σκοπό να διερευνήσει εάν τα ζώδια έχουν κάποια επίδραση σε διάφορες πτυχές της υποκειμενικής ευημερίας.

Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς αστρολογικές πεποιθήσεις, η έρευνα δεν βρήκε σημαντικά στοιχεία που να συνδέουν τα ζώδια με την ευτυχία, την οικονομική ικανοποίηση, τη συζυγική ικανοποίηση ή τη γενική υγεία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Kyklos.

Σύμφωνα με την αστρολογία οι θέσεις των ουράνιων σωμάτων τη στιγμή της γέννησης κάποιου επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και διάφορους τομείς της ζωής. Παρά τον σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, η αστρολογία παραμένει ευρέως δημοφιλής, με περίπου το 30% των Αμερικανών να εκφράζει την πίστη στις αστρολογικές επιρροές. Προηγούμενες μελέτες που προσπάθησαν να επικυρώσουν ή να καταρρίψουν αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν συχνά αντιμετωπίσει κριτική για τα μικρά μεγέθη του δείγματος και τις μεθοδολογικές τους αδυναμίες.

Στη νέα του μελέτη, ο Mohsen Joshanloo του Πανεπιστημίου Keimyung και του Κέντρου Επιστήμης Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στόχευαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο, εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα και ισχυρές στατιστικές μεθόδους για να εξετάσουν εάν τα ζώδια επηρεάζουν πραγματικά την ευημερία μας. Χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Γενική Κοινωνική Έρευνα (GSS), μια μεγάλη, εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα ενηλίκων Αμερικανών.

Αυτή η έρευνα, που διεξάγεται περιοδικά από το 1972, συγκεντρώνει εκτενείς πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων στάσεων, συμπεριφορών και απόψεων των κατοίκων των Η.Π.Α. Για τη μελέτη του, ο Joshanloo εστίασε σε δεδομένα από τα τέσσερα πιο πρόσφατα κύματα του GSS, συγκεκριμένα από τα έτη 2016, 2018, 2021 και 2022, περιλαμβάνοντας απαντήσεις από 12.791 συμμετέχοντες.

Το δείγμα ήταν ποικιλόμορφο, με μέση ηλικία περίπου τα 50 έτη και μια μικρή πλειοψηφία γυναικών (55%). Ο Joshanloo ανέλυσε οκτώ βασικές μεταβλητές έκβασης που σχετίζονται με την ευημερία: γενική ευτυχία, συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχολογική δυσφορία, ικανοποίηση από την εργασία, οικονομική ικανοποίηση, ενθουσιασμό για τη ζωή, γενική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Ο Joshanloo χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό στατιστικών μεθόδων για να εξασφαλίσει ισχυρά και αξιόπιστα αποτελέσματα. Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανάλυση συνδιακύμανσης (ANCOVA), η οποία επιτρέπει τη σύγκριση των μέσων ομαδικών μέσων ελέγχοντας τις επιδράσεις άλλων μεταβλητών όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση. Η μελέτη είχε ως στόχο να απομονώσει τη μοναδική επίδραση των ζωδίων στα διάφορα αποτελέσματα ευημερίας.

Για επτά από τα οκτώ αποτελέσματα ευημερίας, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση των ζωδίων. Αυτά τα αποτελέσματα περιελάμβαναν τη γενική ευτυχία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ψυχολογική δυσφορία, την εργασιακή ικανοποίηση, τον ενθουσιασμό για τη ζωή, τη γενική υγεία και τη συζυγική ευτυχία. Η μόνη εξαίρεση ήταν η οικονομική δυσαρέσκεια, όπου διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση. Ωστόσο, το μέγεθος της επίδρασης για αυτό το εύρημα ήταν αμελητέο, υποδεικνύοντας ότι η πρακτική σημασία ήταν ελάχιστη.

Ήταν τυχαίο…

Ο Joshanloo διεξήγαγε επίσης μια post hoc ανάλυση. Δημιούργησε μια τυχαία μεταβλητή και συνέκρινε την προγνωστική της δύναμη με αυτή των ζωδίων για τα αποτελέσματα της ευημερίας. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προγνωστικών ικανοτήτων των ζωδίων και της τυχαίας μεταβλητής. Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι τα ζώδια δεν προβλέπουν με νόημα την ευημερία και ότι τυχόν παρατηρούμενες επιπτώσεις ήταν πιθανό να οφείλονται στην τύχη.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι «η post hoc ανάλυση αποκάλυψε ότι η προγνωστική δύναμη των ζωδίων δεν διακρίνεται στατιστικά από μια τυχαία δημιουργούμενη κατηγορική μεταβλητή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η συμβουλή των αστρολογικών ζωδίων μας λέει εξίσου λίγα για το επίπεδο ευεξίας ενός ατόμου όσο απλώς το να τα τοποθετούμε σε μια κατηγορία που βασίζεται σε ένα γύρισμα νομίσματος ή σε ένα ζάρι».

Τα αστρολογικά στερεότυπα

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τις αστρολογικές πεποιθήσεις μέσω ισχυρών πρωτοβουλιών δημόσιας εκπαίδευσης», κατέληξε ο Joshanloo.

«Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η καταστροφική δυνατότητα των αστρολογικών στερεοτύπων να επηρεάσουν αρνητικά τις αντιλήψεις για τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι ενδιαφερόμενοι (π.χ. ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) πρέπει να συνεργαστούν για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα αστρολογικά στερεότυπα και να προωθήσουν μια πιο βασισμένη σε στοιχεία κατανόηση της ανθρώπινης προσωπικότητας και ευημερίας».