Τριχόπτωση και Υγεία

Η τριχόπτωση αποτελεί πλέον αρκετά συχνό φαινόμενο και τη συναντάμε τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας.

Τις περισσότερες φορές, η αυξημένη τριχόπτωση πλήττει την αυτοπεποίθηση και έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την εικόνα μας. Σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένη απώλεια τριχών οι οποίες δεν αντικαθίστανται από νέες, γεγονός που οδηγεί σε αραίωση και κατ’ επέκταση σε αλωπεκία.

Και εξαιτίας της πολυπαραγοντικής φύσης της τριχόπτωσης, η διάγνωση και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας αποτελεί κάθε φορά πρόκληση. Η τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών καταστάσεων ή φυσιολογικού μέρους της γήρανσης. Η κληρονομική τριχόπτωση με την ηλικία είναι η πιο κοινή αιτία μόνιμης απώλειας τριχών. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι την προκαλεί.
Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή ολόκληρο το σώμα.

Αιτίες
Οι άνθρωποι χάνουν συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό, επειδή ταυτόχρονα αναπτύσσονται νέες τρίχες. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν νέα μαλλιά δεν αντικαθιστούν τα μαλλιά που έχουν πέσει.

Η απώλεια μαλλιών συνήθως σχετίζεται με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
Η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης είναι μια κληρονομική πάθηση που συμβαίνει με τη γήρανση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ανδρογενής αλωπεκία, φαλάκρα ανδρικού
τύπου και φαλάκρα γυναικείου τύπου. Εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και με προβλέψιμα μοτίβα – υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και φαλακρές κηλίδες στους άνδρες και αραίωση μαλλιών κατά μήκος της στεφάνης του τριχωτού της κεφαλής στις γυναίκες.

Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές καταστάσεις
Μια ποικιλία παθήσεων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ή προσωρινή απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών αλλαγών λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης και προβλημάτων θυρεοειδούς. Οι ιατρικές παθήσεις περιλαμβάνουν γυροειδή αλωπεκία (al-o-PEE-she-uh ar-e-A-tuh), η οποία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αποσπασματική τριχόπτωση, λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής, όπως η δακτυλίτιδα και μια διαταραχή τράβηξης μαλλιών που ονομάζεται τριχοτιλλομανία (trik- o-til-o-MAY-nee-uh).

Φάρμακα και συμπληρώματα
Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη, τα καρδιακά προβλήματα, την ουρική αρθρίτιδα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Έντονο Stres
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια γενική αραίωση των μαλλιών αρκετούς μήνες μετά από ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Πριν ξεκινήσει η θεραπεία της τριχόπτωσης, πρέπει να διευκρινιστεί η αιτία της τριχόπτωσης και βάσει αυτή να επιλεγεί η θεραπεία.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ