Βρέθηκε η “συνταγή” για τα μπλε μάτια!

Όλοι οι γαλανομάτηδες είναι απόγονοι ενός ανθρώπου! Δεν είναι εντυπωσιακό;

Η γενετική μετάλλαξη προήλθε από έναν άνθρωπο που έζησε πριν από περίπου 6.000 ως και 10.000 χρόνια.

Ο συγγραφέας της νέας μελέτης, καθηγητής Hans Eiberg αναφέρει στο Science Daily:

«Οι άνθρωποι που έχουν πράσινα μάτια μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι έχουν μειωμένη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των ατόμων με μπλε μάτια. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα άτομα με μπλε μάτια συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο. Έχουν όλοι κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο του DNA τους».

Το γονίδιο… των μπλε ματιών

Πολλοί ερευνητές εξέταζαν για πολλά χρόνια το γονίδιο OCA2 που καθορίζει το επίπεδο της καφέ χρωματικής ουσίας στο ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο, τώρα αποδεικνύεται ότι η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την ανάπτυξη μπλε ματιών προέρχεται από ένα άλλο γονίδιο, το HERC2. Αυτό σημαίνει ότι “απενεργοποιείται” το OCA2 κι έτσι το καφέ χρώμα μετατρέπεται σε μπλε.

Πώς όμως προκύπτει ότι όλοι όσοι έχουν γαλανά μάτια είναι απόγονοι ενός ανθρώπου; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν ακριβώς την ίδια μετάλλαξη! Μάλιστα οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Human Genetics, υποστηρίζουν ότι οι σημερινοί γαλανομάτηδες, σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά ή πράσινα μάτια, παρουσιάζουν πολύ μικρή ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα. Δηλαδή, όσοι έχουν γαλανά μάτια μοιάζουν όλοι πολύ μεταξύ τους ως προς τη μελανίνη.

Ήξερες ότι…

Τα ανθρώπινα μάτια δεν έχουν την πλήρη ποσότητα χρωστικής μελανίνης κατά τη γέννηση. Γι’ αυτό παρατηρούμε ότι πολλά μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια και καθώς μεγαλώνουν αλλάζει το χρώμα των ματιών τους, επειδή οι ίριδες αναπτύσσουν περισσότερη μελανίνη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Αυτή η χρωματική μετάβαση μπορεί να διαρκέσει έως τρία χρόνια.