Σήμερα γιορτάζονται “Τα Χριστούγεννα τον Ιούλιο” ή “Τα Χριστούγεννα το Καλοκαίρι”!
Στην Αμερική, στον Καναδά και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης το έχουν παράδοση, κατακαλόκαιρο, να αφιερώνουν κάποιες ημέρες στα Χριστούγεννα. Δεν γιορτάζεται παντού την ίδια μέρα, αλλά η ιδέα παραμένει κοινή: Χριστούγεννα μέσα στον Ιούλιο!
Είναι μια …δεύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή που επικεντρώνεται σε δραστηριότητες και ψυχαγωγικά events με θέμα τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων μικρών συγκεντρώσεων, εποχικής μουσικής και σπεσιαλιτέ, καθώς και γιορτινών αγορών. Έχει στόχο να φέρει το «πνεύμα των Χριστουγέννων» κατά τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο. “Τα Χριστούγεννα τον Ιούλιο” συνήθως γιορτάζονται στις 25 Ιουλίου αλλά σε κάποιες περιοχές γιορτάζονται και άλλες μέρες του Ιουλίου…
Στη Βόρεια Καρολίνα, οι φαν των Χριστουγέννων διοργανώνουν φεστιβάλ με παιδικές δραστηριότητες στις αρχές του μήνα και για δύο ολόκληρες μέρες χορεύουν και τραγουδούν τσιμπολογώντας γιορτινές λιχουδιές.
Σε μια άλλη γωνιά της Αμερικής, στις 7 Ιουλίου, Άη Βασίληδες τρέχουν για καλό σκοπό, με τα έσοδα από τις εκδηλώσεις να προσφέρονται σε παιδάκια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας….
Πάμε μια βόλτα στη Δανία που στις 22 Ιουλίου γιορτάζει τα Χριστούγεννα κάπως διαφορετικά, φιλοξενώντας από το 1957 το Παγκόσμιο Συνέδριο Αγιοβασίληδων! Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι η ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων καθώς και η ημερομηνία παράδοσης των δώρων!
Κάποιοι Αγιοβασίληδες θέλουν τα δώρα να δίνονται στις 24 Δεκεμβρίου, κάποιοι άλλοι ανήμερα τα Χριστούγεννα, υπάρχουν όμως και οι Ρώσοι οι οποίοι θέλουν η παράδοση να γίνεται στις 6 Ιανουαρίου!
Το σημαντικότερο όμως που συζητιέται κάθε χρόνο -και λύση δεν βρίσκεται!- είναι το πάχος τους και η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να μπαινοβγαίνουν στις καμινάδες…
Με τη λήξη του Συνεδρίου, οι στρουμπουλοί Αγιοβασίληδες αφήνουν πίσω προβλήματα και τσακωμούς και το ρίχνουν στο γλέντι!
Πώς ξεκίνησε αυτός ο περίεργος εορτασμός…
Η πρώτη αναφορά σε αυτή τη γιορτή προέρχεται από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone της Αμερικής. Λέγεται ότι κάποια στιγμή στις αρχές του 20ου αιώνα, μια απροσδόκητη χιονοθύελλα καθήλωσε τους ταξιδιώτες σε ένα από τα πανδοχεία του πάρκου. Χιόνισε τόσο πολύ που η ομάδα αποφάσισε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα!
Η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με αυτό το υποτιθέμενο συμβάν και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφή καλοκαιρινής χιονόπτωσης στο Yellowstone εκείνη την εποχή, τόσο μεγάλης ώστε να εγκλωβίσει ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, υποδηλώνει ότι μάλλον δεν συνέβη ποτέ.
Ένας άλλος ισχυρισμός για αυτή τη γιορτή προέρχεται από το Keystone Camp. Ένα σύντομο άρθρο στην Washington Post τον Νοέμβριο του 1933 περιγράφει πώς η Fannie Holt παρουσίασε την ιδέα “Τα Χριστούγεννα τον Ιούλιο” στα κορίτσια στην κατασκήνωσή της: «Δεν υπάρχει άλλος λόγος στο να κάνουμε Χριστούγεννα τον Ιούλιο εκτός από το ότι είναι πολύ διασκεδαστικά!».
Και τα κορίτσια το λάτρεψαν, αναφέρει η Holt στο άρθρο…
Αν και είναι αδύνατο να πούμε ποια είναι η πραγματική προέλευση των Χριστουγέννων τον Ιούλιο, δεν υπάρχουν σημαντικές αναφορές για την ιδέα αυτή πριν από το 1933, κάτι που ενισχύει τον ισχυρισμό του Keystone Camp.
Η ιδέα της γιορτής αυτής εξαπλώθηκε με την κυκλοφορία της κωμωδίας του Χόλιγουντ “Χριστούγεννα τον Ιούλιο” του 1940, σε σενάριο και σκηνοθεσία Preston Sturges. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για προώθηση της ιδέας αποστολής χριστουγεννιάτικων δώρων νωρίς σε εκείνους που υπηρετούσαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάθε Ιούλιο, κάποια τηλεοπτικά κανάλια οικιακών αγορών έχουν εκπτώσεις Χριστουγέννων, κυρίως για ιδέες διακόσμησης και πρώτων δώρων για παιδιά. Από το 2012, το Hallmark Channel διοργανώνει με τεράστια επιτυχία την …Αντίστροφη Μέτρηση για τα Χριστούγεννα, που ξεκινάει τον Ιούλιο και χαρίζει στους θαυμαστές του έναν ακόμη μήνα γεμάτο κέφι και γιορτινές ταινίες.
Μόνοι λογικοί τελικά σε όλη αυτή την ιστορία, οι Αυστραλοί, οι Νεοζηλανδοί και οι Νοτιοαφρικάνοι, που με το δίκιο τους γιορτάζουν τον Ιούλιο, αφού ο μήνας τους βρίσκει μέσα στο καταχείμωνο!
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν; Τι λέτε;