Δεν θα συμβεί αυτό που φοβάσαι!

Ανησυχούμε για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Καθημερινά και πολύ. Οι ανησυχίες μας όμως επαληθεύονται συνήθως; Για θυμηθείτε αυτά για τα οποία ανησυχήσατε το τελευταίο διάστημα…

Η αλήθεια είναι ότι οι ανησυχίες μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία ευτυχώς δεν επαληθεύονται. Μήπως, λοιπόν, δεν αξίζει να ανησυχούμε τόσο;

Ενδιαφέροντα και πολύ εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα ερευνών του Πανεπιστημίου Κορνέλ αναφορικά με τις ανησυχίες των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ακολούθησε ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα με σκοπό να διαπιστωθεί αν γίνονται πραγματικότητα αυτά για τα οποία φοβούνταν. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το 85% των ανησυχιών τους τελικά δεν επαληθεύθηκε. Τέλειο; Περιμέντε, υπάρχει και συνέχεια…

Μήπως υποτιμάμε τις δυνατότητές μας;

Από την έρευνα φάνηκε ότι το 15% των ανησυχιών οι οποίες τελικά επαληθεύτηκαν, στο 79% των περιπτώσεων οι άνθρωποι χειρίστηκαν την κατάσταση πολύ καλύτερα από όσο περίμεναν. Άρα είχαν υποτιμήσει τον εαυτό τους αναφορικά με τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Ενδιαφέρον είναι ότι υποστήριξαν πως έμαθαν και κάτι από την εμπειρία που είχαν. Στο 97% των περιπτώσεων οι άνθρωποι δεν είχαν στην πραγματικότητα κανέναν λόγο να ανησυχούν… Κι όμως βίωναν άγχος, αγωνία και φόβο.

Ήξερες ότι…

Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον στους άνω των 50

Αν νομίζουμε ότι το άγχος δεν επιβαρύνει την υγεία μας, ήρθε πια η ώρα να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, οι άνω των 50 ετών που αγχώνονται στην καθημερινότητά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Πάρκινσον στην πορεία της ζωής τους.
Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος μας βλάπτουμε την ψυχολογία και την υγεία μας και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.

Πήραμε το μάθημά μας;

Πάμε πάλι λοιπόν! Σχεδόν όλες οι ανησυχίες που έχουμε δεν θα βγουν αληθινές και όσες βγουν θα μας βρουν ικανότερους από όσο νομίζουμε ώστε να τις αντιμετωπίσουμε. Ουσιαστικά… θα εκπλαγούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό! Μην ξεχνάμε ότι πολύ συχνά η ανησυχία μας εστιάζεται στο γεγονός ότι πιστεύουμε πως αν συμβεί κάτι που απευχόμαστε μεν αλλά φοβόμαστε δε, εμείς δεν θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε καθόλου ικανοποιητικά. Μόνο στο 3% των περιπτώσεων, οι ανησυχίες των ανθρώπων αποδεικνύονται βάσιμες. Θα το θυμάσαι;

Το συμπέρασμα είναι ότι χάνουμε χρόνο για να αναλύουμε και να σκεφτόμαστε συνεχώς πράγματα που μας γεμίζουν άγχος άδικα… καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να συμβούν. Πες αλήθεια… αυτή η έρευνα θα σε κάνει έστω και λίγο την επόμενη φορά που θα πνίγεσαι σε μια θάλασσα από ανησυχίες να πεις μήπως μάταια ανησυχώ;