Eίσαι διαρκώς μέσα στην γκρίνια, το άγχος και την ανησυχία; Πάρτο αλλιώς γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά για σένα ούτε για τους γύρω σου…
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η διαρκής ανησυχία, η γκρίνια και η ευερεθιστότητα, συνδέονται με πρώιμα σημάδια γήρανσης της καρδιάς. Επιπρόσθετα, η κακή διαχείριση του θυμού έχει φανεί πως σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και πεπτικές διαταραχές. Όταν μετατρέπεσαι σε ένα… κινούμενο παράπονο όμως δεν βλάπτεις μόνο τον εαυτό σου αλλά και όποιον είναι δίπλα σου. Πολύ… τυχερός λοιπόν ο/η σύντροφος! Η συνεχής μουρμούρα και η αρνητική κριτική μας προς τον σύντροφό μας, βλάπτουν την υγεία του σύμφωνα με ερευνητές από το Lafayette College της Πενσυλβάνια. Μάλιστα κινδυνεύει από την γκρίνια να χάσει μέχρι και πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής του.
Αλλαγή τώρα!
Έχεις σκεφτεί τι κάνεις όταν θυμώνεις και συγκεκριμένα ποια είναι η στρατηγική σου για την αποκλιμάκωση του θυμού, πώς τον διαχειρίζεσαι και πώς τον εκφράζεις;
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέλυσαν 154 μελέτες στις οποίες συνολικά πήραν μέρος 10.189 συμμετέχοντες. Θυμώνουμε και αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να μιλήσουμε σε κάποιον για αυτά που νιώθουμε όχι με ηρεμία, αλλά με ένταση. Λάθος! Η στρατηγική μας δεν είναι η κατάλληλη. Αν θέλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον θυμό μας, πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Να σκεφτούμε πρακτικές όπως ο διαλογισμός, οι αναπνοές, οι πρακτικές ενσυνειδητότητας… Και πάντα να δίνουμε λίγο χρόνο πριν σηκώσουμε το τηλέφωνο ή αρχίσουμε να πληκτρολογούμε μαινόμενοι. Οι φωνές δεν αποδίδουν. Το να ξεσπάμε δεν μας δίνει λύση. Αντίθετα, λειτουργεί αρνητικά όταν επαναλαμβάνεται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Πόσο εμπιστευόμαστε την ΑΙ
Αρκετά με τον θυμό και τη μουρμούρα! Πάμε να μιλήσουμε για ΑΙ… καιρό είχαμε!
Όλο και περισσότερο την εμπιστευόμαστε, όλο και πιο πολύ “συνεργαζόμαστε” μαζί της και της αναθέτουμε εργασίες. Έρευνα της Salesforce, που διεξήχθη σε περίπου 6.000 άτομα σε όλον τον κόσμο, έδειξε ότι η στάση μας απέναντι στην ΑΙ άλλαξε. Την εμπιστευόμαστε πια περισσότερο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 43% των εργαζομένων την εμπιστεύεται για τη διεκπεραίωση εργασιών που αποτελούν περίπου το ήμισυ των καθηκόντων τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 77% των εργαζομένων παγκοσμίως δήλωσε ότι θα εμπιστευτεί τελικά την αυτόνομη λειτουργία της ΤΝ με την πάροδο του χρόνου.
Ναι στην ΑΙ αλλά…
Μπορεί οι εργαζόμενοι παγκοσμίως να επενδύουν στην ΑΙ και στις δυνατότητές της για να γίνει καλύτερα και πιο γρήγορα η εργασία που θέλουν, αλλά, η ανθρώπινη αλληλεπίδραση παραμένει σημαντική. Το 54% των εργαζομένων δείχνει προτίμηση για συνεργατική προσέγγιση, με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τις περισσότερες εργασίες τους. Μια μικρή ομάδα εργαζομένων αισθάνεται ήδη άνετα με την ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στην αυτόνομη AI.
Σημαντική η ανθρώπινη συμμετοχή
Οι εργαζόμενοι φάνηκε πως δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη συμμετοχή σε καθήκοντα, όπως είναι η συμπερίληψη (47%), η ασφάλεια των δεδομένων (40%), η ενσωμάτωση και η εκπαίδευση των εργαζομένων (46%), τα οποία εξακολουθούν να εμπιστεύονται κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους.