Σας αρέσει να ταξιδεύετε; Θέλετε να δουλεύετε χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς; Έχετε σκεφτεί να γίνετε ψηφιακοί νομάδες αλλά… και πού να πάτε; Πολλές οι ερωτήσεις αλλά έχουμε χρήσιμες πληροφορίες που ίσως σας δώσουν τις απαντήσεις.
Αρχικά να πούμε ότι η Ευρώπη κρατάει τα σκήπτρα, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες την επιλέγουν σταθερά. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Global Citizen Solutions η Ισπανία αποτελεί την καλύτερη χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες.
Οι βασικές κατηγορίες/κριτήρια
Οι πέντε βασικές κατηγορίες που καθορίζουν τα καλύτερα μέρη για να ζήσουν οι ψηφιακοί νομάδες είναι το κόστος βίζας, τα οφέλη βίζας, η ποιότητα ζωής, τα οικονομικά (κόστος ζωής, βελτιστοποίηση φορολογίας, τιμή γραφείου συνεργασίας) και η τεχνολογία/καινοτομία.
Γιατί στην Ισπανία;
Η Ισπανία είναι η κορυφαία επιλογή γιατί παρέχει πολλά κίνητρα που την κάνουν ελκυστική. Ο νέος νόμος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αποσκοπεί στην ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας, όπως επίσης η μηδενική φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται στο εξωτερικό είναι δύο λόγοι που προσελκύουν πολύ κόσμο. Ακόμη, η Ισπανία αλλά και η Ολλανδία προσφέρουν στους κατόχους βίζας ψηφιακού νομά μια ευκαιρία για μόνιμη διαμονή που μπορεί και να μετατραπεί σε υπηκοότητα.
Πού αλλού;
Οι πρώτες δέκα χώρες που είναι ιδανικές για τους ψηφιακούς νομάδες είναι: Ισπανία,
Ολλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Ρουμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Καναδάς, Ουγγαρία, Γαλλία. Οι εννέα από τις δέκα βρίσκονται στην Ευρώπη!
Ψηλά και η Ανατολική Ευρώπη
Η Εσθονία και η Ρουμανία βλέπουμε ότι “παίζουν” δυνατά. Η ζωή εκεί είναι προσιτή, ενώ η πρόσβαση στη φύση αποτελεί σημαντικό λόγο προτίμησης. Επιπλέον, και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην τεχνολογία.
“Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της έκθεσης είναι η κυριαρχία των ευρωπαϊκών χωρών”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions, Πατρίσια Κασαμπούρι, στο Bloomberg. “Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 91% των 65 ενεργών προγραμμάτων ψηφιακών νομάδων ξεκίνησε μετά την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που καταδεικνύει την ταχεία ανταπόκριση στη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία”.
Shiawase: Μια φιλοσοφία που μας οδηγεί στην ευτυχία
Οι ψηφιακοί νομάδες θέλουν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, να ανακαλύψουν νέα μέρη, να κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινότητά τους, αναβαθμίζοντας τον τρόπο ζωής τους.
Αφού “ταξιδέψαμε” στην Ευρώπη, πάμε τώρα μέχρι την Ιαπωνία για να ανακαλύψουμε ένα μονοπάτι για την ευτυχία που μπορούμε να το ακολουθήσουμε όλοι. Η ευτυχία συνδέεται άρρηκτα με την ευγνωμοσύνη. Τα ερωτήματα είναι λοιπόν: Εκτιμάμε όσα έχουμε; Η αλήθεια είναι πως συνήθως η απάντηση είναι αρνητική. Ζούμε στο τώρα; Και εδώ η απάντηση είναι αρνητική… Αναζητάμε συνεχώς κάτι καλύτερο; Σε αυτή την ερώτηση απαντάμε καταφατικά. Αλλά έτσι, δεν θα φτάσουμε στην ευτυχία. Η λέξη “shiawase” δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί συνδυασμό των λέξεων suru (shi) & awaseru (awase). “Suru” σημαίνει “κάνω” και “awaseru” σημαίνει να ενώνεις. Η φιλοσοφία shiawase αναφέρεται σε ένα στοχαστικό συναίσθημα, έναν τρόπο να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη ζωή. Ουσιαστικά μέσα από αυτό αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ευλογημένοι. Το “μυστικό” είναι να αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία ως μια δράση που μας οδηγεί κάπου όπου θα αισθανόμαστε πληρότητα.