Έχεις στρες και παρατηρείς ότι ακόμα και όταν προσπαθείς να χαλαρώσεις εκείνο αντί να μειωθεί… αυξάνεται; Ας μιλήσουμε για το Stresslaxing!
Aρχικά, ξέρεις τι σου προκαλεί στρες; Είναι καθοριστικής σημασίας να εντοπίσουμε ό,τι μας στρεσάρει γιατί έτσι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Πολλοί παραπονιούνται ότι ενώ θέλουν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, το στρες δεν τους αφήνει! Ο όρος “stresslaxing” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση όπου το άτομο βιώνει στρες ενώ επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο, να ηρεμήσει. Αποτελείται από τις λέξεις “stress” και “relaxing”. Έτσι, θα λέγαμε ότι κάνει ένα μικρό… διάλειμμα ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από το άγχος. Το έχεις ζήσει;
Μπορεί να φαίνεται περίεργη αυτή η συσχέτιση του στρες με τη χαλάρωση, ωστόσο έρευνα αποκαλύπτει ότι έως και το 50% όσων επιχειρούν να χαλαρώσουν κάνοντας κάτι χαλαρωτικό, παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους! Μπορεί για παράδειγμα, παρότι η δραστηριότητα που επιλέγει είναι χαλαρωτική, το άτομο να παρουσιάζει ξαφνικά ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση και άλλα συμπτώματα.
Τι κάνουμε όταν αγχωνόμαστε “χαλαρώνοντας”;
Εδώ πάμε σε κάτι ακόμα πιο περίεργο… Θέλουμε να χαλαρώσουμε, αυτό μας προκαλεί άγχος, αλλά για να το ξεπεράσουμε πρέπει να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό.
Ας γυρίσουμε όμως στην αρχή… Όπως είπαμε για να καταπολεμήσουμε το στρες πρέπει να αποδεχτούμε ότι βιώνουμε στρες! Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το “προσπεράσουν” σαν να μην τους συμβαίνει. Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, όταν αρνούμαστε το πρόβλημα του άγχους μας, το σώμα μας στέλνει σήματα άγχους με σκοπό να ενεργοποιηθούμε και να δώσουμε λύση. Στη συνέχεια, αφού αποδεχτούμε ότι πράγματι βιώνουμε άγχος, εστιάζουμε στα καμπανάκια εκείνα που μας προτρέπουν σε δράση και αλλαγή στάσης. Πολλούς τους βοηθάει να σημειώνουν ό,τι νιώθουν καθώς και ό,τι σκέφτονται και έχουν σχέση με το άγχος. Αν η μέθοδος του journaling λοιπόν σε βοηθάει, ξεκίνα να καταγράφεις συναισθήματα και σκέψεις! Ακόμη, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση το στρες. Βρίσκοντας μορφές άσκησης που μας αρέσουν, ωφελούμαστε πολλαπλά.
Μήπως σε αγχώνει το τι θα πουν οι άλλοι;
Επιτέλους, σταμάτα να σε απασχολεί η γνώμη των άλλων, να αναζητάς τα μπράβο τους και αν δεν τα παίρνεις να απογοητεύεσαι και να αυξάνεται το στρες… για να τα καταφέρεις! Εστίασε σε σένα και αξιοποίησε τις ικανότητες και τα ταλέντα σου.
Κάνε ένα break!
Σκέφτεσαι συνέχεια πώς θα καταφέρεις να ανταποκριθείς σε κάτι που έχεις αναλάβει, η δουλειά σου και οι στόχοι σου σε απορροφούν όλη μέρα κάθε μέρα. Stop! Ήρθε η ώρα να κάνεις ένα νοητικό διάλειμμα. Δεν γίνεται συνέχεια το μυαλό σου να είναι αφιερωμένο σε ένα πράγμα και να “φορτώνεσαι” άγχος. Ένα μικρό διάλειμμα είναι πολύ βοηθητικό. Μην κάνεις τίποτα. Απλώς μη σκέφτεσαι για λίγο αυτά που σε αγχώνουν.
Δεν βαριέσαι;
Νομίζουμε ότι το να βαριόμαστε είναι κάτι κακό. Η φράση “μη βαριέσαι” ακολουθεί πολύ κόσμο! Κι όμως η πλήξη μπορεί να είναι και ωφέλιμη. Πολλές φορές, λοιπόν, δεν χρειάζεται καθόλου να προσπαθούμε για να ξεφύγουμε απ’ αυτήν, αλλά να την απολαύσουμε. Αν πλήττεις πολύ συχνά τότε είναι πιθανό να ανήκεις στα παρορμητικά άτομα που θέλουν συνέχεια νέα ερεθίσματα, νέες εμπειρίες και νέες ασχολίες.
Το να βαριόμαστε, λοιπόν, μας κάνει καλό επειδή μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να ξεκουράσουμε το μυαλό μας! Καθημερινά ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών μας κατακλύζει και πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες μας βαραίνουν. Όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για λίγο, στην πραγματικότητα κάνουμε δώρο στον εαυτό μας ένα διάλειμμα και έτσι μπορούμε να επιστρέψουμε δριμύτεροι. Η ανία συνδέεται με τη δημιουργικότητα! Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι όταν απλά βαριέσαι, αφήνεσαι και δεν κάνεις απολύτως τίποτα, γίνεσαι πιο δημιουργικός ή ακόμα παίρνεις καλύτερες αποφάσεις γιατί τα πράγματα ξαφνικά σου φαίνονται πιο απλά, το μυαλό σου “καθαρίζει”.
Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο… για να μην κάνουμε τίποτα, να χαζεύουμε. Όταν είμαστε ανενόχλητοι από εξωτερικά ερεθίσματα στρεφόμαστε σε μας και ενεργοποιούμε τη φαντασία μας, γινόμαστε πιο επινοητικοί κ.α.