Βλέπουμε το ghosting… με άλλο μάτι

Μήπως αυτοί που μας κάνουν ghosting είναι καλύτεροι από όσο πιστεύουμε;

Τα τελευταία χρόνια, το ghosting παίζει πολύ στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Παρόλο που είναι μια μορφή κοινωνικής απόρριψης χωρίς εξήγηση ή ανατροφοδότηση, το ghosting ίσως δεν είναι τελικά κατακριτέο -τουλάχιστον όχι στον βαθμό που πιστεύουμε, αν λάβουμε υπόψη μας τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General αποκαλύπτει ότι το ghosting δεν στερείται απαραίτητα φροντίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα… φαντάσματα έχουν συχνά προκοινωνικά κίνητρα και ότι η κατανόηση αυτών των κινήτρων μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του ghosting. Οι συμπεριφορές που περιγράφονται ως προκοινωνικές σχετίζονται με την ενσυναίσθηση, το νοιάξιμο και την ανησυχία για τους άλλους.

Η μελέτη βασίστηκε στην ευρεία εμφάνιση του ghosting σε διάφορους τύπους σχέσεων, από ρομαντικές σχέσεις έως επαγγελματικές συνεργασίες. Κι ενώ είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο πια, η ψυχολογική δυναμική πίσω από το ghosting είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι γίνονται “φαντάσματα” και πώς η εμπειρία επηρεάζει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Υπέθεσαν ότι όσοι κάνουν ghosting μπορεί να νοιάζονται για την ευημερία αυτών που εγκαταλείπουν σιωπηλά περισσότερο από ό,τι νομίζουμε.

Μια… ξεχωριστή  μορφή κοινωνικής απόρριψης

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αρχικά μια σειρά από τρεις πιλοτικές μελέτες με στόχο την κατανόηση και τον χαρακτηρισμό του ghosting ως μια ξεχωριστή μορφή κοινωνικής απόρριψης. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ghosting, όπως η απότομη και ανεξήγητη φύση του, και ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να διακρίνουν το ghosting από άλλες συμπεριφορές απόρριψης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το ghosting είναι διαδεδομένο σε διάφορους τύπους σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών, φιλικών, επαγγελματικών και ρομαντικών δεσμών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από οκτώ πειράματα για να διερευνήσουν συστηματικά την ψυχολογική δυναμική του ghosting. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά!

Στο πείραμα 1, οι ερευνητές επιστράτευσαν 201 εργαζόμενους στη Σιγκαπούρη που περιέγραψαν είτε φαντάστηκαν κάποιον να κάνει ghosting σε αυτούς. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι έκαναν ghοsting νοιάζονταν περισσότερο για την ευημερία των “θυμάτων” τους υποδηλώνοντας μια σημαντική υποτίμηση της φροντίδας όσων κάνουν ghosting.

Το πείραμα 2 είχε στόχο να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασμάτων σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή διεπαφή συνομιλίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 118 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι “ζευγαρώθηκαν” για δύο συνομιλίες. Η μελέτη μέτρησε την ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικής φροντίδας των φαντασμάτων και των αντιλήψεων των “θυμάτων” τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φαντάσματα νοιάζονταν περισσότερο για τους άλλους από ό,τι περίμεναν εκείνοι και ότι το ghosting θεωρούνταν μια κοινωνικά ανεπιθύμητη συμπεριφορά παρά την φροντίδα όσων συνήθιζαν να κάνουν ghosting.

Στο Πείραμα 3, οι ερευνητές εξέτασαν την προθυμία των “ghosters” να επιβαρυνθούν με κόστος για την αποφυγή του ghosting! Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια διεπαφή συνομιλίας, στη μελέτη συμμετείχαν 118 άτομα. Τα “φαντάσματα” θα μπορούσαν να επιλέξουν να φύγουν χωρίς εξήγηση, να φύγουν αλλά να στείλουν ένα επεξηγηματικό μήνυμα με μια μικρή χρέωση ή να περιμένουν πολύ. Πολλοί επέλεξαν να πληρώσουν για να στείλουν μια εξήγηση, υποδεικνύοντας γνήσια ανησυχία για τα συναισθήματα των άλλων! Ωστόσο, όσοι δέχονταν το ghosting υποτίμησαν σημαντικά την προθυμία των φαντασμάτων να πληρώσουν και τη σχετική φροντίδα, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση μεταξύ των προθέσεων και των αντιλήψεων…

«Μας εξέπληξε πραγματικά η μελέτη 3», είπε ο συγγραφέας της μελέτης, YeJin Park. Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι ακόμα και να εγκαταλείψουν τα οικονομικά τους μπόνους για να αποφύγουν το ghosting, και αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζει πως τα “φαντάσματα” δεν είναι κακόβουλα. Αντίθετα, είναι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που τρέφουν άλλα και αυτοπροσανατολισμένα κίνητρα για εμπλοκή σε συμπεριφορές…