Έχουμε ανάγκη από φίλους, αλλά δεν τους βλέπουμε – Τι λένε οι επιστήμονες

Οι φίλοι μας είναι απαραίτητοι στη ζωή μας. Ωστόσο, τους συναναστρεφόμαστε όλο και λιγότερο…

Για τις ανάγκες πρόσφατης μελέτης, η επικεφαλής Νάταλι Πένινγκτον, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Colorado State University, και οι συν-συγγραφείς της πραγματοποίησαν έρευνα σε σχεδόν 6.000 Αμερικανούς ενήλικες σχετικά με τις φιλικές τους σχέσεις.

Είναι θέμα χρόνου;

Στην έρευνα καταγράφηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις ή πέντε φίλους, αριθμός που δεν παρέκκλινε από προηγούμενες εκτιμήσεις. Λιγότερο από το 4% ανέφερε ότι δεν έχουν καθόλου φίλους. Πάνω από το 40% δήλωσε πως νιώθουν ότι δεν ήταν τόσο δεμένοι με τους φίλους τους όσο θα ήθελαν, και ένα αντίστοιχο ποσοστό ανέφερε ότι θα ήθελε να είχε περισσότερο χρόνο για να περνά μαζί τους.

Είναι έκδηλη «αυτή η μεγάλη λαχτάρα», όπως το αναλύει η Πένινγκτον, «μια αγωνία να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν, να βρουν χρόνο για τη φιλία». Επίσης, στην έρευνα προκύπτει και ένα ταξικό ζήτημα, καθώς οι πιο προνομιούχοι άνθρωποι είναι και αυτοί, που συντηρούν πιο αποτελεσματικά τις φιλίες τους.

Η έρευνα της Πένινγκτον κατέδειξε παράλληλα ότι περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μόνοι μας. Στις μέρες μας, «ο αριθμός των ανθρώπων με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιου είδους σχέση φαίνεται απεριόριστος, αλλά οι ευκαιρίες να αναπτύξουμε βαθιές, ουσιαστικές, ακόμη και υπερβατικές σχέσεις είναι πολύ πιο δύσκολες», λέει ο Ντάνιελ Κοξ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Αμερικανική Ζωή στο Ινστιτούτο American Enterprise.

Αυτή η δυσκολία προκύπτει, σε μεγάλο ποσοστό, εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Το 2021, οι μεγαλύτεροι Millennials – από 35 έως 44 ετών, μια δημογραφική ομάδα που είναι πιθανότερο να έχει μικρά παιδιά – είχαν 16 λεπτά λιγότερα ελεύθερου χρόνου κάθε μέρα από ό,τι είχαν οι ενήλικες της ίδια ηλικιακής ομάδας το 2003, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα λεπτά αυτά ανακατανέμονται στον ύπνο, την εργασία και τη φροντίδα των παιδιών.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε μία φιλική σχέση

Ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο είναι ο χρόνος και ο κόπος, που απαιτείται για να προγραμματιστεί μια συγκέντρωση. Μπορεί σήμερα ένα πλήθος εφαρμογών να βοηθάει θεωρητικά τους ανθρώπους να φροντίσουν τις φιλίες τους, αλλά όλα αυτά τα εργαλεία επικεντρώνονται στο εξής: το κάθε άτομο οφείλει να ξεκινήσει το ίδιο και να συντηρήσει την επαφή – να στέλνει μηνύματα, να συγχρονίζει τα προγράμματά του και να βρίσκει το ιδανικό μέρος για μια συνάντηση.

Μήπως έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες;

Ίσως η διατήρηση των φιλικών σχέσεων στον σύγχρονο κόσμο απαιτεί μια κάποια μείωση των προσδοκιών. Όσο δε για τους γονείς με μικρά παιδιά, το ενδεχόμενο συνάντησης με φίλους τους έστω για έναν καφέ σχεδόν εκμηδενίζεται. Ίσως λοιπόν μια λύση για να έρθουμε πιο κοντά με όσους αγαπάμε, είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικά τους ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη μας τους ρόλους και τις υποχρεώσεις τους.