Όλοι θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά συχνά παραπονιόμαστε ότι, αν και προσπαθούμε, δεν τα καταφέρνουμε!
Ας ξεκινήσουμε από μια απλή παραδοχή: Ο δυτικός τρόπος ζωής μας ωθεί να καταναλώνουμε πολύ. Όχι μόνο όσα χρειαζόμαστε, αλλά πολλά παραπάνω. Συχνά καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση για να νιώσουμε καλύτερα! Για παράδειγμα, για να ξεφύγουμε από το άγχος και την πίεση αγοράζουμε αφειδώς… Πηγαίνοντας όμως στην Ιαπωνία τώρα, μεταβαίνουμε σε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής. Εδώ “ξεχνάμε” τις επιπολαιότητες και δεν λειτουργούμε παρορμητικά. Είναι, λοιπόν, θέμα… φιλοσοφίας!
Τι είναι το kakeibo
Το προφέρουμε “kah-keh-boh” και σημαίνει “οικιακό οικονομικό βιβλίο”. Χάρη σε αυτό μπορούμε εύκολα να κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων. Το kakeibo το “χρωστάμε” στη Hani Motoko, την πρώτη δημοσιογράφο της Ιαπωνίας. Η ιδέα της ήταν απλή αλλά αποτελεσματική: Μέσω ενός “βιβλίου εσόδων – εξόδων” έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε ουσιαστικά και σε βάθος της σχέση μας με τα χρήματα. Σημαντικό είναι ότι η καταγραφή γίνεται με το χέρι και όχι μέσω εφαρμογών κ.α. Γιατί είναι σημαντικό; Γιατί σύμφωνα με έρευνες το να γράφουμε χειρόγραφα συμβάλλει στο να είμαστε πιο εστιασμένοι, πιο προσεκτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι σε αυτό που μας ενδιαφέρει.
Οι καίριες ερωτήσεις
Συνήθως παρορμητικά καταφεύγουμε σε αγορές επειδή είναι ελκυστικές. Δεν σκεφτόμαστε πολύ πριν αγοράσουμε κάτι -ειδικά αν το κόστος του δεν το θεωρούμε απαγορευτικό. Πάρτε το αλλιώς! Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που, σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, μας βοηθούν να κάνουμε έξυπνες αγορές και να εξοικονομούμε χρήματα.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν! Το είδα, μου άρεσε, το θέλω αλλά πριν το αγοράσω κάνω στον εαυτό μου τις παρακάτω ερωτήσεις:
Μπορώ να ζήσω χωρίς το συγκεκριμένο προϊόν;
Μπορώ να το αντέξω οικονομικά;
Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
Έχω τον απαιτούμενο χώρο γι’ αυτό;
Πώς το βρήκα αρχικά;
Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση σήμερα;
Πώς αισθάνομαι σχετικά με την αγορά του και πόσο πιστεύω ότι θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;
Στις ερωτήσεις αυτές απαντάμε ειλικρινά και γρήγορα. Έτσι, ερχόμαστε κοντά στις πραγματικές μας ανάγκες αλλά και τις ουσιαστικές επιθυμίες μας. Οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν είναι παρορμητικές, δεν είναι της στιγμής, γι’ αυτό και είναι σωστές. Αποφεύγοντας, λοιπόν, την άσκοπη σπατάλη, κερδίζουμε χρήματα και δεν γεμίζουμε τον χώρο μας με αντικείμενα και προϊόντα που μας είναι άχρηστα ή που σύντομα θα τα βαρεθούμε και θα θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε.
3 tips για να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις
Δεν σκεφτόμαστε το “προϊόν” που αρχικά, με βάση την παρόρμησή μας, θα αγοράζαμε για μία μέρα! Αφήνουμε λίγο αυτό το θέμα και την επόμενη μέρα με καθαρό μυαλό παρατηρούμε αν ακόμα φλερτάρουμε έντονα με την ιδέα της αγοράς του. Μετά αναρωτιόμαστε αν το κόστος του είναι ανεκτό και αν ναι προβαίνουμε στην αγορά.
Συνήθως παρασυρόμαστε από προσφορές και ευκαιρίες χωρίς καν να σκεφτόμαστε αν χρειαζόμαστε τα συγκεκριμένα προϊόντα/υπηρεσίες. Εδώ μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ένα καίριο ερώτημα: Στην αρχική του τιμή θα το αγοράζαμε; Αν ο μόνος λόγος που σκεφτήκαμε να το αγοράσουμε ήταν το γεγονός ότι το βρήκαμε σε καλύτερη τιμή… ας το αφήσουμε καλύτερα!
Πολλοί από μας αποφεύγουμε ή ξεχνάμε να τσεκάρουμε συχνά το μπάτζετ μας! Αν δεν έχουμε όμως ακριβή εικόνα του τι διαθέτουμε… πώς θα αποφασίσουμε πού θα ξοδέψουμε;