Κι όμως η Γη είχε δακτύλιο, όπως ο Κρόνος- Ίσως προκάλεσε την Εποχή των Παγετώνων

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters», αποκαλύπτει ότι η γη μπορεί να είχε έναν δακτύλιο παρόμοιο με αυτόν του Κρόνου πριν από περίπου 466 εκατομμύρια χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Andrew G. Tomkins από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, κατέληξε ότι αν αυτός δακτύλιος, που κατά πάση πιθανότητα αποτελούταν από μικρότερες και μεγαλύτερες διαστημικές πέτρες πράγματι υπήρχε, τότε θα αποτελούσε πηγή συνεχούς βομβαρδισμού μετεωριτών στην επιφάνεια της γης.

Ο Tomkins και οι συνεργάτες του προτείνουν μια τολμηρή υπόθεση: ένα μεγάλο θραύσμα του μητρικού σώματος L χονδρίτη πλησίασε επικίνδυνα τη γη πριν από περίπου 466 εκατομμύρια. Τα απομεινάρια αυτού του γιγάντιου αστεροειδή, τα οποία συνελήφθησαν από τη βαρυτική έλξη της γης, μετατράπηκαν σε δακτύλιο.

Παράλληλα με τη ρίψη μετεωριτών στη γη, ο δακτύλιος εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια, προκαλώντας έτσι δραστική μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Η Εποχή των Παγετώνων

Οι ερευνητές προχωρούν ακόμη παραπέρα στις εικασίες τους, υποδηλώνοντας ότι η σκιά που έριχνε αυτός ο δακτύλιος θα μπορούσε να έχει πυροδοτήσει την παγκόσμια ψύξη, που οδήγησε στην περίοδο παγετώνων γνωστή ως «Εποχή των Παγετώνων Hirnantian», περίπου πριν από 445 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη δεν προτείνει απλώς αυτή την υπόθεση, αλλά παρέχει μια αυστηρή στατιστική ανάλυση για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της. Οι επιστήμονες βέβαια αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, αλλά η παρουσία αρχαίων δακτυλίων θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές πτυχές της ιστορίας της γης, ειδικά αν εμφανίστηκαν περισσότερες από μία φορές πάνω από τον πλανήτη μας πριν εξαφανιστούν τελικά με αργό ρυθμό.

«Η ιδέα ότι ένα σύστημα δακτυλίων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες προσθέτει ένα νέο στρώμα πολυπλοκότητας στην κατανόησή μας για το πώς εξωγήινα γεγονότα μπορεί να έχουν διαμορφώσει το κλίμα της Γης», αναφέρει συγκεκριμένα ο Tomkins για τα πρωτοφανή αποτελέσματα της έρευνας.