Με παχαίνει η δίαιτα τελικά;

Ε, ναι λοιπόν… είναι μια μεγάλη αλήθεια… η οποία ωστόσο βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και θα σας εξηγήσω τι θέλω να πω.
Το σημερινό άρθρο ξεκίνησε με αφορμή μια κοπέλα που ήρθε στο γραφείο να ζητήσει τη βοήθειά μου στην προσπάθειά της να χάσει βάρος. Με ρώτησε λοιπόν το εξής: “Κάθε φορά που χάνω βάρος, όχι μόνο το επαναπροσλαμβάνω αλλά ανεβαίνω σταδιακά πιο πάνω, ακόμα πιο ψηλά και από όταν άρχισα. Γιατί συμβαίνει αυτό;”

Πάμε να δούμε τι λέει η επιστήμη…

– O κυριότερος λόγος αφορά την απώλεια μυϊκής μάζας και πτώσης του μεταβολισμού. Κάθε φορά που χάνουμε βάρος, 75% του βάρους αυτού είναι λίπος και ένα 25% αφορά μυς και νερό. Ειδικά σε δίαιτες εξπρές οι απώλειες σε μυικό ιστό είναι μεγαλύτερες. Δεδομένου ότι ο
μυϊκός ιστός είναι ο πλέον μεταβολικά ενεργός ιστός στο σώμα μας, εάν τον θυσιάσουμε στον βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους, ο μεταβολισμός μας θα πέσει και το βάρος μας θα επανέλθει τρώγοντας μετά κανονικά. Για αυτό κατά την περίοδο μιας δίαιτας φωνάζουμε ότι οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη είναι αυξημένες και πρέπει να καλύπτονται με κάθε δυνατό τρόπο σε κάθε γεύμα.

– Προσαρμοστική μείωση του μεταβολισμού. Με απλά λόγια όταν μένω σε έλλειμμα θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μου προσαρμόζεται σε αυτές τις θερμίδες. Μαθαίνει δηλαδή να ζει με αυτές. Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με τον καρδιακό ρυθμό, τη μείωση
έκκριση της ινσουλίνης κ.τ.λ Όσο μεγαλύτερη η μείωση θερμίδων, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του μεταβολισμού.

Συμπέρασμα λοιπόν: Η περίοδος της δίαιτας πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι να σταματάμε και να αρχίζουμε ξανά και ξανά γιατί όπως λέει και η βιβλιογραφία οι πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους αυξάνονται.