Ο άνθρωπος που κατάφερε να επιβιώσει σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να επιβιώσει και των δυο ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Γεννήθηκε το 1916 και βρέθηκε και στις δύο πόλεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ήταν 20 χρονών, όταν η βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Εκείνη την ημέρα, βρισκόταν σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της έκρηξης. Παρά την κοντινή του απόσταση, επέζησε, αλλά υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς.

Μετά την έκρηξη, βρέθηκε σε κατάσταση σοκ και καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του, μπήκε σε τρένο με κατεύθυνση το Ναγκασάκι. Η δεύτερη ατομική βόμβα τον βρήκε στο Ναγκασάκι πλέον στις 9 Αυγούστου. Ο Tσουτόμου επέζησε ξανά.

Αφού επέζησε, αφιέρωσε τη ζωή του στον ακτιβισμό για την προώθηση της ειρήνης και την ενημέρωση για τις συνέπειες των πυρηνικών όπλων. Η ιστορία του είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης και της αποτροπής των πυρηνικών συγκρούσεων.  Συμμετείχε σε εκδηλώσεις και καμπάνιες κατά των πυρηνικών όπλων, αφηγούμενος την εμπειρία του για να ενημερώσει τους ανθρώπους για τις φρικαλεότητες του πολέμου.