Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, μια ερευνητική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τις περιοχές του εγκεφάλου, που πυροδοτούνται από έξι διαφορετικά είδη αγάπης: την αγάπη για τα παιδιά, την αγάπη για τους ερωτικούς συντρόφους, τους στενούς φίλους, τα κατοικίδια ζώα, τους αγνώστους που έχουν ανάγκη και τη φύση.
Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας μεταξύ 28 και 53 ετών, που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί, βρίσκονταν όλοι σε συντροφική σχέση ή ήταν ερωτευμένοι, ενώ οι μισοί εκ των συμμετεχόντων είχαν κατοικίδια.
Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Cerebral Cortex» , η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της σύμφωνα με τα οποία η γονική αγάπη είναι η πιο ισχυρή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις σαρώσεις για να αξιολογήσουν πώς αντιδράει ο εγκέφαλος, όταν βιώνουμε αυτά τα έξι είδη αγάπης, με τη «γονική αγάπη» να πυροδότησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιοχών στον εγκέφαλο.
Η ερωτική αγάπη, αν και ενεργοποίησε επίσης σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, δεν προκάλεσε την ίδια βαθιά αντίδραση στο κέντρο ανταμοιβής, και έτσι ήρθε δεύτερη στη λίστα. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι οι άνθρωποι με κατοικίδια εμφάνισαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των περιοχών που σχετίζονται με την κοινωνική αντίληψη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.
«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων και να αναπτύξουμε πιο στοχευμένες ψυχολογικές θεραπείες για προβλήματα όπως οι διαταραχές συναισθηματικής πρόσδεσης και η κατάθλιψη», αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας, φιλόσοφος και ερευνητής Pärttyli Rinne.
Ο Χάρτης της Αγάπης
Οι πρώιμες σχέσεις μας με τους γονείς είναι εκείνες που μας βοηθούν να φτιάξουμε τον δικό μας «χάρτη αγάπης» που τον διατηρούμε σε όλη τη ζωή μας. Σύμφωνα με τον Freud, όταν βρούμε ένα αντικείμενο αγάπης, στην πραγματικότητα το «επαναβρίσκουμε». Έτσι εξηγείται ότι συχνά παρατηρούμε πως πολλοί επιλέγουμε συντρόφους που μας θυμίζουν πολύ τη μητέρα ή τον πατέρα μας.