Σταφιδόψωμο κανέλας

National Cinnamon Raisin Bread Day σήμερα (16/9) και θα φτιάξουμε πεντανόστιμο και μυρωδάτο σταφιδόψωμο κανέλας.

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
2 αβγά
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για τη γέμιση κανέλας:
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
ελάχιστο αλάτι

Πώς γίνεται:
– Αναμειγνύουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και αφήνουμε το μίγμα να καθίσει για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
– Αδειάζουμε το μίγμα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα αβγά και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά και ύστερα καλύπτουμε το μπολ ζύμης με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μία με δύο ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
– Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (λίγο πιο μικρό από το μήκος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε). Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο.
– Φτιάχνουμε τη γέμιση κανέλας ανακατεύοντας την καστανή ζάχαρη με την κανέλα, το βούτυρο και το αλάτι.
– Απλώνουμε τη γέμιση στη μία πλευρά του παραλληλογράμμου ζύμης, στη συνέχεια τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και κλείνουμε καλά την ένωση.
– Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 λεπτά.
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε ένα ταψί με βραστό νερό στο χαμηλότερο ράφι. Βάζουμε το ταψί με το σταφιδόψωμο στο ράφι πάνω από το νερό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
– Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα πριν το κόψουμε σε φέτες.
– Διατηρείται μόνο για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Για μεγαλύτερη διάρκεια, το καταψύχουμε.