Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients τα αβγά λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας κατά της γνωστικής εξασθένισης. Ειδικότερα,
οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αβγά εμφάνισαν μικρότερη μείωση στις βαθμολογίες ευχέρειας, που αξιολογούν τη σημασιολογική μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Οι ερευνητές δεν βρήκαν παρόμοιες συσχετίσεις στους άνδρες, ωστόσο επισημαίνουν ότι «τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η κατανάλωση αβγών δεν συσχετίστηκε με μείωση σε κανένα από τους δείκτες γνωστικής απόδοσης που χρησιμοποιήσαμε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη αβγών μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας».
Παρόλο που οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι πιθανό να οφείλονται σε διαφορετικά ποσοστά διαβήτη, μορφωτικού επιπέδου, άσκησης, καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων. Oι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 ετών και η μέση ηλικία ήταν μεταξύ 70 και 72 ετών.