Τα οφέλη του να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας

Παγκόσμια ημέρα ανάγνωσης βιβλίων η σημερινή και πάμε να δούμε τα οφέλη του να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας, που είναι πολύ περισσότερα από ό,τι ίσως αρχικά νομίζετε.

Μελέτες, λοιπόν, έχουν αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει τις ακαδημαϊκές, συναισθηματικές και δημιουργικές ικανότητες του παιδιού.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 4–5 ετών στα οποία οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαβάζουν σε καθημερινή βάση, έχουν ανεπτυγμένες αναγνωστικές ικανότητες και προπορεύονται των συνομηλίκων τους κατά έναν χρόνο περίπου.

Πώς μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο των παιδιών;

Τα παιδιά στα οποία διαβάζουμε βιβλία έχουν κατά κανόνα πλουσιότερο λεξιλόγιο, πράγμα που συμβαίνει και με την παρακολούθηση ταινιών. Όμως με τα βιβλία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πιο σύνθετες γραμματικές και συντακτικές δομές, οπότε βελτιώνουν και τις δεξιότητές τους στον γραπτό λόγο.

Επίσης, μέσω της ανάγνωσης βιβλίων, τα παιδιά αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς αποκτούν την ικανότητα να εκφράζουν καλύτερα τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Ταυτόχρονα, ο πλούτος των ιστοριών με τις οποίες έρχονται σε επαφή, βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και έτσι οι διαπροσωπικές τους σχέσεις εξελίσσονται θετικά.

Επιπλέον, τα παιδιά που διαβάζουν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για περισσότερο χρόνο και έχουν ανεπτυγμένες δεξιότητες κατανόησης προφορικού λόγου, ενώ αναπτύσσουν τις γνωστικές τους δεξιότητες, αποκτούν ορθότερη κρίση και ενισχύεται η μνήμη τους.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να βοηθήσει και τους γονείς, αφού μειώνει την ένταση των μυών και βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα. Το βασικό όμως είναι ότι μέσω αυτής της διαδικασίας βελτιώνεται η επικοινωνία με το παιδί σας, αφού μοιράζεστε μαζί μια ιστορία, που θεωρείται και η βάση για την ανάπτυξη στενών σχέσεων.