Pancake day σήμερα και πάμε να μάθουμε περισσότερα… και να πάρουμε ιδέες για να δημιουργήσουμε λαχταριστά pancakes!
Οι τηγανίτες, όπως μεταφράζονται τα pancakes στα ελληνικά, έχουν μακρά ιστορία. Από την Εποχή του Λίθου έως την Αρχαία Ελλάδα σερβίρονταν για πρωινό με μέλι και ελαιόλαδο! Σήμερα, οι διαφορές τους έγκεινται κυρίως στο πάχος και την υφή: οι παραδοσιακές ελληνικές τηγανίτες είναι πιο λεπτές, ενώ τα αμερικανικά pancakes είναι πιο αφράτα και χοντρά.
Οι αγγλικές τώρα τηγανίτες φτιάχνονται με αλεύρι, αβγά και γάλα, και ο χυλός τους είναι ρευστός. Γι’ αυτό είναι λεπτές τηγανίτες με φυσαλίδες, και μοιάζουν με τις γαλλικές κρέπες και τις ιταλικές Crespelle. Τρώγονται είτε γλυκές, με χυμό λεμονιού και ζάχαρη, είτε αλμυρές, με γέμιση.
Στη Βρετανία, οι τηγανίτες δεν περιέχουν διογκωτικά, σε αντίθεση με τις αμερικανικές, που φτιάχνονται με μπέικιν πάουντερ και συχνά εμπλουτίζονται με φρούτα ή σοκολάτα. Οι αμερικανικές σερβίρονται σε στοίβες με σιρόπι σφενδάμου και βούτυρο, συνήθως με μπέικον ή αβγά.
Στην Ιταλία, οι Crespelle γεμίζονται με σπανάκι και τυρί και συχνά περιχύνονται με σάλτσα ντομάτας.
Σήμερα, τα pancakes και οι τηγανίτες καταναλώνονται παγκοσμίως, με ποικίλες γαρνιτούρες όπως σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ακόμα και αλμυρά υλικά. Όπως κι αν τα προτιμάμε, είναι σίγουρο πως δεν θα πάψουμε ποτέ να τα απολαμβάνουμε.
Τips για αφράτα pancakes
– Για πιο αφράτα pancakes προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο μίγμα μας.
– Το μίγμα είναι προτιμότερο να το φτιάχνουμε εκείνη τη στιγμή για να έχουμε αφράτα και ελαφριά pancakes.
– Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στα pancakes, καθώς τα ψήνουμε, τότε τα γυρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να ψηθεί και η άλλη μεριά. Δεν χρειάζεται να τα γυρίζουμε συνέχεια!