Τι συμβαίνει τελευταία με τη μαρμαρογλυπτική; Ο Χαράλαμπος Γεωργίου μας εξηγεί…

Ο γλύπτης Χαράλαμπος Γεωργίου έμαθε τα μυστικά της τέχνης του από τον πατέρα του, δουλεύοντας για χρόνια στο οικογενειακό του μαρμαρογλυφείο, στο Μετς. Ώσπου αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο εργαστήριο στον Λυκαβηττό και να μάθει αυτή τη σπάνια τέχνη σε ερασιτέχνες και μη, κάνοντας τη μαρμαρογλυπτική τάση.

Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις αυτό τον χώρο;

Το 2006 μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω για πρώτη φορά στα σεμινάρια του μουσείου Περαντινού στην Πάρο. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία για μένα, που μου άλλαξε τη ζωή. Βρέθηκα λοιπόν με ένα ανομοιογενές γκρουπ ανθρώπων, κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Αυτό που μας συνέδεε όλους ήταν το μάρμαρο. Μέσα από αυτό ουσιαστικά επικοινωνούσαμε. Αυτό το βρήκα μαγικό. Διαπίστωσα ότι οι τότε μαθητές μου μοιράζονταν τον ίδιο ενθουσιασμό. Τότε, κατάλαβα πως έχει νόημα να διδάσκεις αυτή την τέχνη, που λένε κάποιοι πως χάνεται.

Τι είναι για εσένα το μάρμαρο;

Αν και πολλοί σήμερα αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν, ή δεν το χρησιμοποιούν σωστά, το μάρμαρο είναι ένα μαγικό υλικό. Η σχέση του λευκού μαρμάρου με το φως, για παράδειγμα, είναι σχεδόν ερωτική. Για μένα πάντα ο στόχος είναι να εξελίσσω την τεχνική μου, είτε μέσα από κλασικές γραμμές, είτε πειραματιζόμενος με μια πιο μοντέρνα φόρμα.

Τα μαθήματά σου απευθύνονται σε όλους, ακόμα κι αν δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Μπορούμε τελικά όλοι να κάνουμε μαρμαρογλυπτική;

Όλοι όμως, ακόμα κι αυτοί που νομίζουν ότι δεν μπορούν. Αυτό που χρειάζεται για να ασχοληθείς με το μάρμαρο δεν είναι ούτε η δεξιότητα, ούτε η δύναμη, ούτε τίποτα από όλα αυτά, είναι η διάθεση να δημιουργήσεις. Πιστέψτε με, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα έργο, αν αφιερώσει χρόνο. Βασικά, αν θέλει να δημιουργήσει. Μερικοί θεωρούν πως επειδή δεν είναι καλοί στο σχέδιο, δεν θα τα καταφέρουν. Αυτό δεν ισχύει. Μπορούν να δουλέψουν σε πιο αφαιρετικές μορφές, να αντιγράψουν ένα σχέδιο που τους αρέσει με καρμπόν, ή ακόμα να μου ζητήσουν να τους βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι.

Πώς γίνεται ένα μάθημα μαρμαρογλυπτικής στο εργαστήρι σου;

Εδώ, τα μαθήματα δεν ομαδοποιούνται, το εργαστήριο είναι ανοιχτό καθημερινά πρωί κι απόγευμα και τα Σάββατα επίσης, κι όποιος θέλει μπορεί να τα παρακολουθήσει, αρκεί να το έχει δηλώσει και να έχει κρατήσει τον πάγκο του. Εδώ θα βρει ό,τι χρειάζεται: εργαλεία και μάρμαρο δηλαδή, δεν πρέπει να φέρει κάτι ή να αγοράσει κάτι. Δεν μου αρέσει να λέω ότι κάνω μάθημα, στην ουσία δίνω κατευθύνσεις στον καθένα ξεχωριστά, βασικά ενισχύω τη δημιουργικότητά του. Φυσικά κάνουμε πάντα μια εισαγωγή, αλλά το «μάθημα» είναι εξατομικευμένο με έναν τρόπο. Συνήθως, οι μαθητές ολοκληρώνουν το κάθε έργο σε δυο κύκλους. Οι κύκλοι διαρκούν από δώδεκα ώρες ο καθένας και κοστίζουν 80 ευρώ. Επέλεξα να διατηρώ χαμηλά την τιμή, γιατί για μένα το εργαστήρι είναι το όραμά μου.

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει η μαρμαρογλυπτική;

Η ενασχόληση με το μάρμαρο, αλλά και με κάθε είδους υλικό, είναι κάτι σαν διαλογισμός, μια ψυχοθεραπεία. Η συγκέντρωση στο υλικό σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να ξεχαστείς, να κάνεις ένα προσωπικό ταξίδι.

Τι φτιάχνετε στο εργαστήριο;

Ό,τι εκφράζει τον καθένα, από αντικείμενα χρηστικά, διακοσμητικά, έργα με βάση τις παραδοσιακές τεχνικές της γλυπτικής, πιο αφαιρετικά και σύγχρονα… τα πάντα.

Αν λοιπόν έχετε κι εσείς διάθεση για δημιουργία, δεν έχετε παρά να κάνετε μια επίσκεψη χώρο του εργαστηρίου (Αρματολών και Κλεφτών 11, Αθήνα, 699 301 3945).