Ο Σεπτέμβρης ήρθε και οι διακοπές για τους περισσότερους τελείωσαν… Τι έρχεται μετά; Το “Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές”. Σήμερα θα δούμε τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιστροφή από τις διακοπές είναι μια αρκετά στρεσογόνα περίοδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν το λεγόμενο “Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές” (Post-Vacation Stress Syndrome).
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα:
- Γενικευμένη αδυναμία και κακή διάθεση, που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα κενού
- Αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία λήψης αποφάσεων, ανία/ έλλειψη κινήτρου στην εργασία
- Ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, απάθεια ή επιθετικότητα
- Διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη
Τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε
Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το πώς αισθανόμαστε, αλλά και το πώς αντιδρούμε στις διάφορες καταστάσεις. Έτσι, αντί να μελαγχολούμε και να αισθανόμαστε απογοήτευση, μπορούμε καταρχάς να αλλάξουμε την οπτική μας και να σκεφτόμαστε θετικά, λέγοντας στον εαυτό μας ότι έχουμε ξεκουραστεί και πλέον μπορούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, η οποία δεν είναι άσχημη, αφού μέσα σε αυτή υπάρχουν πολλά που αγαπάμε, πρόσωπα και συνήθειες, που έχουμε επιλέξει και πιθανόν μας έχουν λείψει.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για πιο ομαλή επάνοδο:
- Καλό θα ήταν να επιστρέψουμε από τις διακοπές μας λίγες μέρες πριν από τη λήξη της άδειάς μας, ώστε να καταφέρουμε να οργανωθούμε και να φροντίσουμε κάποιες υποχρεώσεις, που πιθανόν έχουν μείνει πίσω και αποτελούν πηγή άγχους. Μην προσπαθήσετε να κάνατε πολλά μαζί, γιατί θα πανικοβληθείτε. Το μυστικό είναι η καλή οργάνωση και η σωστή ιεράρχηση των υποχρεώσεων.
- Συχνά, δεν είναι τόσο η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, που μας προκαλεί αρνητική διάθεση, αλλά ο φόβος ότι θα επιστρέψουμε στη μονοτονία και τη ρουτίνα. Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ασχολίες, που σας ενδιαφέρουν και σας αποφορτίζουν, ή ακόμα και δραστηριότητες, που σας χαροποιούσαν την περίοδο των διακοπών. Συναντηθείτε με φίλους που έχετε να δείτε καιρό και μοιραστείτε μαζί τους τις εμπειρίες σας, κανονίστε μια μικρή εξόρμηση το Σαββατοκύριακο για μπάνιο και φαγητό, επισκεφτείτε ένα θερινό σινεμά, ή βρείτε χρόνο μέσα στη μέρα να διαβάσετε ένα βιβλίο, να φροντίσετε τον εαυτό σας, ή ακόμα και να μαγειρέψετε το αγαπημένο σας πιάτο. Επίσης, θα ήταν ίσως εξαιρετική ιδέα να σχεδιάσετε ένα επόμενο ταξίδι.
- Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία μας είναι το γεγονός ότι συνήθως στις διακοπές δεν προσέχαμε ιδιαιτέρως τη διατροφή μας. Οι υψηλές ποσότητες λιπαρών φαγητών και αλκοόλ, ή κάποια κιλά που έχουμε πάρει, έχουν επιπτώσεις και στην ευεξία μας. Οπότε η επιστροφή μας στη δουλειά, καλό είναι να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα διατροφής και με μια μορφή άσκησης, που θα βοηθήσουν τόσο το σώμα μας όσο και την διάθεσή μας. Ακόμα και το περπάτημα με σταθερό ρυθμό για μισή ώρα κάθε μέρα, θα σας βοηθήσει να διώξετε το στρες και να κάψετε θερμίδες.
4. Το μυστικό είναι να μην περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Αν λοιπόν φροντίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να κάνουμε μικρές παύσεις, τότε σίγουρα έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μας καταβάλλει το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μερικές μέρες. Αν όμως παραμένουν περισσότερο από δυο εβδομάδες, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας.