Αλλάζει η ώρα… αλλάζει και η διάθεση;

Την ερχόμενη Κυριακή τα ρολόγια μας θα πάνε μία ώρα πίσω και εμείς θα καλωσορίσουμε τη χειμερινή ώρα!

Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι θα κερδίσουμε μία ώρα ύπνου. Κατά τα άλλα οι μέρες μας θα γίνουν μικρότερες και τα βράδια μας μεγαλύτερα.

Ας δούμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την αλλαγή ώρας.

Μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 8% τις πρώτες δύο ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες όπως στους άνω των 65 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή διαταράσσεται το βιολογικό μας ρολόι. Επιπρόσθετα, τώρα έχουμε την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής, η οποία μας επισκέπτεται τις πιο σκοτεινές ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα και επηρεάζει μέχρι και το 5% του πληθυσμού. Κάτι περίεργο είναι πως η χειμερινή ώρα συνδέεται με αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Καθώς ο ήλιος δύει νωρίτερα, κάποιοι επηρεάζονται από το σκοτάδι και ενώ οδηγούν αισθάνονται υπνηλία.

Ήξερες ότι…

– Η θερινή ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) για το καλοκαίρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω) για τον χειμώνα (χειμερινή ώρα).

– Σε Ελλάδα και Ευρώπη η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες.

– Η εφαρμογή της θερινής ώρας αποτελεί ένα εφεύρημα των κρατών με σκοπό να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός.

– Η πρώτη αναφορά για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, σε γράμμα του σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα γίνεται πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

– Η χειμερινή ώρα επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου. Έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής το ρολόι θα δείξει 3:00 από 4:00 το πρωί.

Tips για να υποδεχτούμε καλά τη χειμερινή ώρα

Ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε 15 λεπτά πιο νωρίς λίγες μέρες πριν από την αλλαγή της ώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μην επηρεαστεί ο οργανισμός μας από την αλλαγή.

Ακόμη, είναι ωφέλιμο τις σκοτεινές μέρες που ακολουθούν να μην παραλείπουμε την έκθεση στο φως του ήλιου, ειδικά το πρωί. Έχει αποδειχθεί πως η έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Καλό είναι το νέο ωράριο ύπνου μας να προσπαθούμε να το ακολουθούμε καθημερινά και να μην αλλάζουμε συνήθειες ύπνου συνέχεια, γιατί αυτό μας αποσυντονίζει.