Η ashwagandha έχει γίνει trend, ειδικά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, με βίντεο που προωθούν τα οφέλη της. Oι συζητήσεις γύρω από τη διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ενέργειας έχουν φέρει το βότανο στο προσκήνιο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ηρεμία τους με το ashwagandha. Πολλοί μάλιστα τη χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε κάψουλες, είτε ως συστατικό σε smoothies και αφεψήματα.
Η Ashwagandha (Withania somnifera), γνωστή και ως “Ινδικό Τζίνσενγκ” ή “χειμερινό κεράσι”, είναι ένα δημοφιλές βότανο, που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική ιατρική για αιώνες, κυρίως για τις προσαρμοσιογόνες ιδιότητές του – δηλαδή την ικανότητά του να βοηθά τον οργανισμό να προσαρμόζεται στο άγχος.
Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες
Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της ashwagandha στην υγεία, ειδικά όσον αφορά στη μείωση του άγχους και του στρες, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και την αύξηση της ενέργειας.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ashwagandha μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), βελτιώνοντας την ψυχική κατάσταση σε ανθρώπους με στρες. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος ashwagandha μείωσε το άγχος έως και κατά 44%. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, προσφέροντας βελτιωμένο και πιο ξεκούραστο ύπνο.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν βελτίωση σε δοκιμασίες λεκτικής μνήμης. Υποστηρίζεται τέλος ότι αυξάνει την αντοχή και τη μυϊκή μάζα, ενώ παράλληλα βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ανάρρωσης.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Αν και η Ashwagandha έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε διάφορες μελέτες, είναι αλήθεια ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο εκτεταμένες έρευνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ευεργετικές της ιδιότητες. Ειδικά οι κλινικές δοκιμές που αφορούν στη χρήση της συχνά έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ή διαρκούν για σύντομες χρονικές περιόδους.
Απαιτείται, λοιπόν, περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η μακροχρόνια ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της, καθώς υπάρχουν αναφορές για πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα για τον θυρεοειδή και ανοσοκατασταλτικά. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμα απόλυτα συμφωνημένη δοσολογία για όλες τις καταστάσεις, και πολλές μελέτες διαφέρουν στην ποσότητα ashwagandha που χορηγούν, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Παρόλο τον διαδυκτιακό ενθουσιασμό καθίσταται σαφές ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν σαφέστερα τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση της μακροπρόθεσμα.