Χθες μιλήσαμε για την επαγγελματική εξουθένωση, σήμερα θα παραμείνουμε στο burnout αλλά θα αναφερθούμε στα προσωπικά μας… Επίσης, θα μάθουμε έναν νέο όρο, το “carouseling”.
Σας αρέσουν τα carousel; Αυτό το συνεχές “πήγαινε-έλα” είναι ωραίο όταν γίνεται πραγματικά, αλλά το carouseling κάποια στιγμή γίνεται κουραστικό. Ο όρος περιγράφει την τάση πολλών ανθρώπων να κάνουν ασταμάτητα scrolling και swiping σε εφαρμογές γνωριμιών. Εκεί, λοιπόν, για πολύ καιρό συνομιλούν με άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόθεση να τα συναντήσουν από κοντά. Σας θυμίζει κάτι; Ίσως κάποιον γνωστό σας;
Η αλήθεια είναι πως όταν συνομιλούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιο άτομο που δεν έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για εμάς, στο τέλος πολύ συχνά μας αυτό μας κουράζει και μας εξαντλεί. Εκτός αυτού όμως, είναι και μια διαδικασία που μας προκαλεί άγχος και στρες.
Dating burnout
Δεν μας εξουθενώνει μόνο η δουλειά και οι υποχρεώσεις. Κάτι θεωρητικά ευχάριστο, όπως οι γνωριμίες και το φλερτ, μπορεί να μας προκαλέσουν burn out. Όταν, άλλωστε, κάτι επαναλαμβάνεται συνεχώς και δεν οδηγεί πουθενά, πολλές φορές μας απογοητεύει και μας κάνει να τα βλέπουμε όλα αρνητικά και καχύποπτα.
Οι γυναίκες “πρωταθλήτριες” στο burn out
Oι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα burnout σε σύγκριση με τους άνδρες. Ειδικότερα, το 80% δηλώνει πως αισθάνεται κάποιο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης σε σύγκριση με το 74% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes.
Ο κυριότερος λόγος που οι άνθρωποι βιώνουν burn out είναι η αδυναμία να συνάψουν μια σοβαρή σχέση (40%). Eπιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το αίσθημα απογοήτευσης από τους άλλους χρήστες (35%), το αίσθημα απόρριψης (27%) και οι επαναλαμβανόμενες συνομιλίες (24%).
Τι συμβαίνει με τη δέσμευση;
Τελικά κανείς δεν θέλει πια να δεσμευθεί; Όπως φαίνεται τα dating apps δεν συμβαδίζουν και τόσο με την ιδέα της δέσμευσης, μάλλον πιο συχνά μας οδηγούν στο carouseling. Μπορεί φυσικά οι επιλογές να είναι πολλές, χάρη στις εφαρμογές, όμως αυτό ίσως κάνει και την επιλογή ακόμα πιο δύσκολη. Ή τουλάχιστον ο τρόπος που πολλοί χρησιμοποιούν τα dating apps δεν οδηγεί εύκολα σε σχέση.
Αν όμως ανήκετε στους δεσμευμένους, ο κανόνας 2-2-2 ίσως σας φανεί χρήσιμος!
Πρόκειται για ένα “πρόγραμμα” ή ένα “σύστημα” που το χαρακτηρίζουν αποδοτικό.
Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, πρέπει:
Κάθε 2 εβδομάδες να κανονίζουμε ένα ραντεβού με τον/τη σύντροφό μας.
Κάθε 2 μήνες να πηγαίνουμε εκδρομή το Σαββατοκύριακο.
Κάθε 2 χρόνια να οργανώνουμε ένα ταξίδι μιας εβδομάδας.
Ουσιαστικά, τα παραπάνω συνηγορούν στο να βρίσκουμε χρόνο για να περνάμε με τον/τη σύντροφό μας και να μην μας παρασύρουν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές απαιτήσεις.