Οι ηλικιωμένοι με άγχος μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια

Το άγχος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας από οποιαδήποτε αιτία.

Σε μια νέα μελέτη σε περισσότερους από 2.000 Αυστραλούς μεταξύ 55 και 85 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το νέο άγχος συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα μετέπειτα άνοιας. Αλλά οι άνθρωποι των οποίων το άγχος έχει «λυθεί» -δηλαδή, που είχαν άγχος κάποτε αλλά δεν το βιώνουν πλέον- είχαν το ίδιο επίπεδο κινδύνου με άτομα που δεν ανέφεραν ποτέ ότι είχαν άγχος.

«Διαπιστώθηκε ότι η εμπειρία άγχους σε ηλικία 70 ετών ή μικρότερη αύξησε τον κίνδυνο άνοιας». Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επίγνωσης του άγχους και της διαχείρισης του άγχους – σε ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας για πιθανή πρόληψη της άνοιας.

1 στους 6 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχει άγχος
Υπολογίζεται ότι μεταξύ 14 και 17 τοις εκατό των ατόμων 65 ετών και άνω έχουν διάγνωση άγχους. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική υπομέτρηση, επειδή πολλές περιπτώσεις παραλείπονται.
Και λίγοι ηλικιωμένοι με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή λαμβάνουν θεραπεία για αυτήν.
Για παράδειγμα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) λαμβάνουν οποιαδήποτε φροντίδα ψυχικής υγείας.

Το χρόνιο και το νέο άγχος τριπλασιάζουν τον κίνδυνο μεταγενέστερης άνοιας. Για να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους το άγχος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου άνοιας, οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερα από 2.000 άτομα μέσης ηλικίας 76 ετών που συμμετείχαν στην κοινοτική μελέτη Hunter στην Αυστραλία.
Η σχέση μεταξύ άγχους και κινδύνου άνοιας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και κάτω. Για αυτήν την ομάδα, τα άτομα με χρόνιο άγχος είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και τα άτομα με άγχος νέας έναρξης είχαν περισσότερες από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες.

Το άγχος σε νεότερο ενήλικα επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας;
Είναι πιθανό ότι το άγχος σε νεότερους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή, αλλά θα χρειαστεί μια μελλοντική μελέτη (με πολύ μεγαλύτερη παρακολούθηση) για να το γνωρίζουμε αυτό.
Τα άτομα με επίμονο άγχος πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία υγείας. «Τα επίμονα συμπτώματα άγχους μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν και στρατηγικές για να αντιμετωπίσει ή να επιλύσει τόσο τους παράγοντες
όσο και την ανταπόκρισή του σε αυτούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Το άγχος μπορεί να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου σε ενήλικες – που πρέπει να στοχεύσουμε στην πρόληψη της άνοιας και η θεραπεία του άγχους μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ