Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουμε συχνά λωτούς, παρόλο που έχουν πολύ ωραία γεύση και είναι ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας. Οι λωτοί, επίσης, χάρη στη βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, συμβάλλουν στην προστασία της όρασής μας.
Ο λωτός παρέχει το 55% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει τη λειτουργία των μεμβρανών του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς. Ακόμη, πρόκειται για ένα βασικό συστατικό της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη φυσιολογική όραση.
Οι λωτοί περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγιή όραση.
Δύο τρόποι για να απολαύσετε τους λωτούς
Μπορείτε να ψήσετε λωτούς στον φούρνο και στη συνέχεια να προσθέσετε μέλι. Έτσι, θα φτιάξετε ένα απλό αλλά πρωτότυπο, υγιεινό και νόστιμο γλυκό.
Ακόμη, μπορείτε να δώσετε στο κοτόπουλο μια γλυκιά νότα, ψήνοντάς το μαζί με λωτούς. Δοκιμάστε το!