Τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν προκαλούν ανησυχία στους γονείς, καθώς θέλουν να τα παιδιά τους να είναι προστατευμένα.
Με στόχο να μπορέσουν εύκολα οι γονείς να ενεργοποιήσουν ενσωματωμένες λειτουργίες γονικού ελέγχου που υπάρχουν ήδη στα κινητά των παιδιών τους έρχεται το επόμενο διάστημα η πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η πλατφόρμα θα παρέχει οδηγίες στους γονείς σχετικά με εργαλεία και ρυθμίσεις parental control στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι. Έτσι, οι γονείς θα μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών τους. Θα είναι σε θέση να ρυθμίζουν πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, όπως επίσης τι περιεχόμενο παρακολουθούν. Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να μπορούν να εφαρμόσουν το parental control στα κινητά των παιδιών τους. Με αυτόν τον τρόπο από τη μία δεν θα απαγορεύεται στα παιδιά η χρήση κινητού τηλεφώνου, από την άλλη θα υπάρχει έλεγχος και ασφαλές περιβάλλον πλοήγησης για τα παιδιά.
Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και γενικότερα περιεχόμενο που κρίνεται ακατάλληλο. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι ότι θα μπορούν να τσεκάρουν αν τα παιδιά έχουν υπερβεί τους χρόνους πλοήγησης ή ακόμα και αν προσπάθησαν να μπουν σε ένα περιεχόμενο το οποίο δεν είναι συμβατό με την ηλικία τους και άρα είναι “απαγορευμένο”.
Ήξερες ότι…
Η προβληματική χρήση των social media είναι συχνότερη μεταξύ 13χρονων
Στην πρώιμη εφηβική φάση, τα πράγματα φαίνεται πως δυσκολεύουν… Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα αγόρια.
Η έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποτελεί έναν οδηγό για κυβερνήσεις και πολίτες για την υγεία των εφήβων και τη διαδικτυακή τους παρουσία. Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε σχεδόν 280.000 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 44 χώρες από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά. Διαπιστώθηκε ότι το 11% των ερωτηθέντων ασχολήθηκαν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προβληματικό τρόπο το 2022 – σε σύγκριση με 7% το 2018.
Μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν τα εξής:
– Το 36% των εφήβων ανέφερε συνεχή διαδικτυακή επαφή με φίλους και άλλους, με τα κορίτσια 15 ετών να αναφέρουν την υψηλότερη συχνότητα (44%).
– Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα συνεχούς διαδικτυακής επαφής αλλά και προβληματικής χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα αγόρια. Από την άλλη, τα αγόρια ανέφεραν υψηλότερη συχνότητα τόσο του μη προβληματικού παιχνιδιού όσο και του κινδύνου προβληματικού παιχνιδιού σε σχέση με τα κορίτσια.