Rebecca syndrome: Μήπως το έχεις κι εσύ;

Έχετε ακούσει για το σύνδρομο “Rebbeca”; Τελευταία είναι σαν να το… ανακαλύπτουμε ξανά, καθώς αφορά πολύ κόσμο!

Αναδρομική ζήλια: Ζηλεύουμε τώρα για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν. Μια αφορμή π.χ. μια φωτογραφία αρκεί για να μας βάλει σε περίπλοκες διαδικασίες σκέψης… Μπορεί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα και να απογοητευόμαστε, θεωρώντας πως υστερούμε και μην μπορώντας να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της… αναδρομικής ζήλιας.

Γιατί ονομάστηκε “Rebecca”;

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από το ομώνυμο γοτθικό μυθιστόρημα της Daphne du Maurier. Η ιστορία ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα η οποία παντρεύεται έναν εύπορο άνδρα. Όταν όμως μένουν μαζί, βλέπει ότι όσοι εργάζονται στο σπίτι, όπως και η τοπική κοινότητα εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένοι στην εκλιπούσα πρώτη σύζυγο του άνδρα, τη Rebecca. Με έμπνευση, λοιπόν, από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο ψυχαναλυτής Δρ Ντάριαν Λίντερ, επινόησε τον όρο «Σύνδρομο Rebecca» αναφερόμενος στην αναδρομική ζήλια.

Εμβαθύνοντας…

Σύμφωνα με τον Βρετανό ψυχοθεραπευτή Τόμπι Ίνγκαμ, η αναδρομική ζήλια έχει συχνά τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία. Ειδικότερα, αναφέρεται σε εμμονικά συναισθήματα τα οποία είναι πιθανό να σχετίζονται με το γεγονός ότι νιώθαμε πως μας παραμελούσε ή δεν ενδιαφερόταν όσο θα θέλαμε η μητέρα ή ο πατέρας μας όταν ήμασταν παιδιά και ότι έδειχνε προτίμηση στον/στην αδερφό/ή μας. Αυτά τα προβάλλουμε στις τωρινές μας σχέσεις με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Keep in mind

Τα social media συχνά ενθαρρύνουν την αναδρομική ζήλια, δεδομένου ότι μας είναι εύκολο να ελέγξουμε λεπτομέρειες για τις προηγούμενες σχέσεις του/της συντρόφου μας.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ζήλια και οι άσχημες σκέψεις μας έχουν τη ρίζα τους στην παιδική μας ηλικία. Να συνειδητοποιήσουμε ότι το παρελθόν και οι εμπειρίες μας ενδέχεται να σχετίζονται με όσα βιώνουμε στο παρόν και μας ταλαιπωρούν. Και μπορεί πραγματικά η τωρινή μας κατάσταση να μην σχετίζεται καθόλου με όσα νιώθουμε…
Καλό είναι να βοηθήσουμε όμως τον εαυτό μας και αποφεύγοντας να σκαλίζουμε παλαιότερες δημοσιεύσεις και φωτογραφίες στα social media. Γιατί έτσι ενισχύουμε τις αρνητικές μας σκέψεις και δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ζήλιας. Ας μην αυτοπαγιδευόμαστε. Γενικότερα, καλό είναι να μην σκαλίζουμε το παρελθόν, τις προηγούμενες σχέσεις κτλ. ώστε να ζούμε στο τώρα και να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά, βιώνοντας συναισθήματα που δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε.